Caricatura și Ştefan Popa Popa’S au muzeu la Bastion

800

Timișoara a trăit timp de trei zile sub asediul râsului sănătos, al umorului fin și al caricaturii de presă.
La bastionul Tereza, în sălile Muzeului Național al Banatului s-a ținut a cincea ediție a Salonului Internaţional de caricatură de presă şi arte vizuale satirice. Cum nu poți să spui caricatură în Timișoara fără să legi automat ideea de numele celui mai mare caricatrurist al lumii e foarte firesc ca tot cu acest prilej a fost deschis și un muzeu de o factură aparte.

La parter, cu intrea din curte, chiar sub muzeu a fost inaugurat Muzeul Ştefan Popa Popa’S. Aici în spațiu destul de restrâns se află doar o mică parte din ce il definesc pe maestrul Ștefan Popa. Diplome, medalii, caricaturi cu și despre dânsul. Sunt doar cele mai reprezentative momente dintr-o carieră prodigioasă. De la simpli oameni de pe strada la capete încoronate oricine poate fi văzut pe pereții expoziției.
Și cum caricatura este contondentă și impunge, uneori chiar cu prețul unei picături de sânge, banala pamblică ce se taie cu foarfeca la inaugurări de data asta a fost înlocuită cu o trainică sârmă ghimpată. A revenit rolul lui Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, să mânuiască un clește și să taie sârma de la intrare.
popas4Imediat au intrat curioșii avizi. Abia a apucat maestrul Popa’S s-ă se strecoare înăuntru pentru a face oficiile de gazdă și a explica câte ceva oaspeților de vază.
Imediat după câteva minute s-a urcat la etaj unde a avut loc și deschiderea festivă a Salonului internaţional de caricatură de presă şi arte vizuale satirice.
La cele două evenimente au fost chemați, să participe desenatori de pe şase continente ce au dat viaţă, la Timişoara, celui mai mare regal de caricatură din lume. Lista invitaților a fost extrem de lungă. Pe ea se regăseau personalități remarcabile din lumea artelor, sportului şi jurnalismului românesc, dar şi din cea a unor caricaturişti de anvergură mondială.
Au fost chemați: Nicu Alifantis, Tudor Banuş (Franţa), Doru Bosiok (Serbia), Mihai Covaliu, Horaţiu Mălăele, Ilie Năstase, Cornel Nistorescu, Florin Piersic, Dan Puric, Jacky Redon (Franţa), Mihai Tatulici, Cornel Ungureanu, Dorel Vişan, Jugoslav Vlahovici (Serbia), Gheorghe Zamfir.
Publicul a putut admira o expoziţie internaţională de caricatură de presă cu artişti din peste 50 de ţări, una internaţională de portrete de personalităţi româneşti văzute de caricaturiştii lumii şi o a treia de desen satiric vechi, autohton.
Mari artişti ai genului (Tudor Banuş şi Jacky Redon din Franţa, Jugoslav Vlahovici şi Doru Bosiok din Serbia, Laszlo Horvath din Ungaria, Leonte Năstase, Marian Avramescu, Valentin Chibrit, Bortă-BOA, PIM, Nicolae Ioniţă, Adrian Bighel, Cătălin Zaharia şi Vladimir Chirca din România) au prins cele mai subtile trăsături ale chipului celor ce au stat de model, imediat pe loc.
Sâmbătă și duminică au continuat seria de caricaturi a celor ce au avut curajul să se ofere ca material de râs. Seara s-au lansat cărțile: „Popa ‘S printre marii lumii” de Ion Jianu, „Popa ‘S- dimensiunea geniului” de Constantin Jichiţa şi „Triumful demnităţii” de Constantin Gomboş.

LĂSAȚI UN MESAJ