Capitala europeană a agriculturii este la Novi Sad, pentru o săptămână! FOTO-VIDEO

390

Capitala provinciei Voivodina, Novi Sad, și-a adjudecat pentru o săptămână un nou titlu de capitală. Petru câteva zilei aici va fi capitala Europei Centrale în ceea ce privește agricultura.
Târgul Internaţional de Agricultură are loc la Novi Sad din 13 până în 19 mai 2017. Acest eveniment de mare amploare adună la un loc pe cei mai importanţi reprezentanţi a tot ce însemna industriile conexe legate de munca pământului, din această parte a Europei. Târgul din acest an se desfăşoară cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Secretariatului Provincial pentru Agricultură, care au pregătit noi programe de ajutorarea agricultorilor.

targ novi sad (10)

Târgul Internaţional pentru Agricultură de la Novi Sad, cel mai mare şi important eveniment agricol din Serbia dar poate și din jumătate de continent, se află deja la a 84-a ediție. Este poate cel mai interesant exemplu de continuitate și pasiune în acest domeniu atât de puțin bine văzut cu decenii în urmă. În provincia vecină Banatului agricultura este însă pentru oameni hotărâți, care nu se sperie de greu. La centrul expozițional al Camerei Agricole se poate vedea orice. De la sticle de rachiu la tractoare imense sau de la blândele oi până la combinele de sfeclă de zahar mari cât o uzină.

targ novi sad (6)

În același timp aici este locul cel mai propice pentru a putea admira inovaţiile tehnologice în domeniul agricol, expoziţii de animale vii de tot felul, utilaje şi maşinării agricole din toate colțurile lumii.

targ novi sad (8)

Și-au dat întâlnire și vor expune produsele reprezentanţii din 60 de ţări ale lumii, dintre care 10 ţări vor avea expoziţii colective. Anul acesta, ţara parteneră a târgului este Bosnia şi Herţegovina după cum se poate ghici chiar de la intrare după mulțime de steaguri.
Cele mai numeroase firme în cadrul expoziţiei colective vor fi din Extremul Orient tocmai din China, firme care vor promova maşini agricole şi echipament de ultimă oră. Nu este deloc de mirare dacă stim ce avant industrial dar și agrar a luat țara cât un continent. Dar standuri imense au fost și din Belarus ce a impresionat cu cele mai modern tractoare.

Direcțiunea Târgului a anunțat că la acestă ediție, pentru prima dată, va avea loc un proiect pilot, în cadrul standurilor rezervate animalelor. Se vor vinde la licitație cele mai frumoase exemplare, care fac cinste crescătorilor din Voivodina.

targ novi sad (5)

Din mulțimea de spații expoziționale au atras atenția și cateva din România. A fost bine primit de public Agrosemul cu multitudinea de semințe. Firma italiană, care muncește și la Arad, Maschio Gaspardo, a atras atenția cunoscătorilor. Un grup de studenți și dascălii lor veniți de la Universitatea de specialitate din Timișoara au pipăit și apreciat cam tot. Dar cel mai mare interes le-a stărnit secțiunea cu hibrizi de ovine de o calitate nemaiântâlnită.
Din păcate nu toate firmele mioritice au impresionat în modul cel mai plăcut. Cei de la Azomureș de pildă nu au catadixit să spună două vorbe publicului din țară, sub motivul că nu știu ce să spună. Dar dacă venim în altă zi poate vor vorbi(?).

novi sad agricol (4)

Tot cu ocazia Târgului se vor iniția și dezbateri ale specialiștilor veniți de pretutindeni. Va avea loc şi o reuniune internaţională care se va desfăşura sub genericul Agro B, 2 B. Dacă ar fi să ne luăm după mulțimea de de copii veniți să vadă tractoarele se pare că agricultura din provincia vecină are viitorul asigurat.

LĂSAȚI UN MESAJ