Canibalizarea bugetului Apărării, o capcană marca PSD care ar trebui evitată

161

La dezbaterea proiectului în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, unicul vot împotriva propunerii de modificare și completare a Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare i-a aparținut senatorului timișorean al USR Nicu Fălcoi.

Uniunea Salvați România a votat ieri împotriva propunerii legislative de trecere a industriei de apărare din administrarea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării Naționale.
Referindu-se la argumentele invocate de inițiatorii propunerii în expunerea de motive, senatorul USR Nicu Fălcoi, vicepreședinte al Senatului și secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului a precizat că, prin trecerea industriei de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale, o mare parte din cei 2% care ar trebui să fie utilizaţi pentru cheltuielile de înzestrare a Armatei vor fi direcționați către plata datoriilor şi „găurilor negre” care există în acest moment în industria de apărare.

„Nu se face altceva decât transferarea unei „găuri negre” dintr-un minister în altul. (…) Bugetul MApN va fi practic canibalizat de această industrie de apărare, care necesită investiţii foarte mari. Dar acestea nu ar trebui făcute din bugetul MApN. În afară de asta, vom sfida orice logică economică. Dintr-odată, cumpărătorul va deveni şi producător, şi asta va face ca produsele să nu mai aibă calitatea necesară. MApN ar trebui să se ocupe foarte serios de evaluarea necesităţilor pe care le are în privinţa armamentului de care are nevoie, iar acest lucru ar putea să-l facă printr-o analiză strategică a apărării, care lipseşte cu desăvârşire în România”, a explicat senatorul USR Nicu Fălcoi.

Potrivit acestuia, revitalizarea industriei de apărare ar fi posibilă, dar nu prin adoptarea de măsuri hazardate, ci în condițiile în care guvernanții noștri ar fi în stare să negocieze mult mai bine contractele de achiziții de armament, astfel încât să aducă know-how- ul și modernizarea necesare industriei noastre.

În ce privește declarațiile recente ale ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor, potrivit cărora România ar putea deveni un hub regional pentru industria de apărare, senatorul USR Nicu Fălcoi apreciază că această așteptare este una nerealistă, atâta vreme cât decidenții din domeniul Apărării nu vor efectua o analiză corectă a problemelor cu care sistemul românesc de apărare se confruntă, a situației reale în care se află companiile din industria de apărare, a capabilităților de care dispunem și a gradului de uzură a activelor:

„Domnul ministru al Apărării speră probabil că, peste noapte, industria de apărare se va revitaliza cu doar cei 2 % alocați din PIB bugetului MApN și că, tot peste noapte, vor veni înspre noi zeci de contracte de la țările din regiune, iar uzinele noastre vor deveni brusc atât de competitive încât vor câștiga licitații în Balcani, Europa Centrală și de Est.(…) Nu mai suntem, însă, pe vremea planurilor cincinale, viața economică e guvernată de economia de piață și de legea cererii și ofertei, iar industria noastră de apărare ar trebui să se adapteze acestor condiții”, a mai declarat senatorul USR Nicu Fălcoi.

Propunerea legislativă inițiată de un număr de 27 de parlamentari PSD a fost adoptată ieri de plenul Senatului (prima Cameră sesizată), cu 89 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și nici o abținere.

Raportul Comisiei de apărare a fost dat abia ieri dimineață, cu puțin timp înainte de votul din plen, fără a fi respectată procedura ce prevede anunțarea cu cel puțin 24 de ore înainte a unei ședințe a Comisiei de apărare și cea potrivit căreia raportul Comisiei trebuie să fie adoptat cu cel puțin 3 zile înainte de votul în plen.

LĂSAȚI UN MESAJ