Canada va elimina vizele din 2017. Doar pentru bulgari, nu şi pentru români

640

Presiunile Uniunii Europene asupra Canadei, pentru eliminarea vizelor pentru România şi Bulgaria au avut rezultat… dar pe jumătate. Adică vizele vor fi ridicate doar pentru bulgari. Canada a exclus posibilitatea renunţării la vize în cazul cetăţenilor români. În schimb, bulgarii vor scăpa de vize pentru Canada până la sfârşitul anului 2017.

Potrivit Guvernului de la Sofia, în ceea ce îi privește atât pe oamenii de afaceri bulgari, dar și pe cei care au mai vizitat Canada, precum și cei care au vize pentru SUA, aceștia nu vor mai avea nevoie de vize de la 1 mai 2017. „Guvernul canadian va depune eforturi pentru ca toți ceilalți cetățeni bulgari să poată călători fără viză de la sfârșitul lui 2017″, a menționat guvernul de la Sofia într-un comunicat.

Cele două țări sunt singurele din UE ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru Canada. Bucureștiul și Sofia au amenințat că dacă Ottawa continuă să-i trateze discriminatoriu pe români și bulgari, se vor opune prin veto aprobării acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada, cunoscut pe scurt ca CETA.

În vară România și Bulgaria au reușit să convingă UE să amenințe Canada cu impunerea vizei pentru cetățenii ei dacă nu va renunța la vizele pentru cetățenii celor două state balcanice, așa cum promisese deja în 2014.

Potrivit presei canadiene, presiunile europene s-au intensificat după ce Canada a anunțat anul acesta că va renunța la vize pentru mexicani. „Dacă se poate pentru mexicani, se poate și pentru europeni”, a spus Bruxelles-ul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.