Campania de promovare a contraceptivelor trage un semnal de alarmă privind numărul avorturilor din Timiș-VIDEO

449
pilule contraceptive

Medicii specialiști din județul Timiș, care au ca specializare planificarea familială, dar și medicii ginecologi, precum și asistenții sociali demarează campania de promovare a contraceptivelor, cu scopul de informa cât mai bine tinerii și totodată de a oferi sprijinul necesar. Specialiști veniți din fiecare colț al județului Timiș, precum Făget, Jimbolia, Lugoj, chiar și Margina au convocat o adunare generală pentru promovarea cât mai eficientă și activă a metodelor contraceptive în rândul tinerilor. Totodată medicii pun la dispoziția pacienților informațiile și sprijinul necesar, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Totul rămâne la latitudinea femeilor, dar și a adolescentelor minore, care se confruntă cu întreruperea de sarcină, să apeleze la ajutorul gratuit al specialiștilor.

Statisticile alarmante arată că, la nivel mondial, se estimează ca aproximativ 225 de milioane de femei ar dori să întârzie sau să oprească perioada fertilă, dar nu folosesc nici o metodă de contracepție. În România, conform datelor înregistrate de INSP-București, în 2015, avorturile au fost în număr de 70.447. În funcție de grupa de vârstă a mamei, numărul avorturilor în 2015 arată că cele mai multe au loc în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-29 de ani-18.153. În celelalte cazuri, situația este următoarea: 15-19 ani (6.431), 20-24 ani(13.216), 30-34 ani(14.808), 35-39 ani (12.417), 40-44 ani(4.948), 45-49 ani(474).

Pe plan local, raportul dintre numărul de nașteri și avorturile raportate de unitățile sanitare publice este de 30 de avorturi la 100 de nașteri. Întreruperile de sarcină, pe grupe de vârstă, descriu un model clasic, cu un maximum în grupa 25-29 de ani, grupa de vârstă fertilă. Numărul avorturilor în județul Timiș a fost mai mare în anul 2014 decât în 2015, cele mai multe cazuri fiind în mediul urban.

Campania demarată, pusă la dispoziția tinerilor, cu predilecție asupra cazurilor sociale, îndeamnă adolescenții, dar și adulții indiferent de vârstă, să apeleze la planificarea familială, astfel reducându-se numărul sarcinilor nedorite, implicit şi a avorturilor.

”Vrem ca mesajul nostru să ajungă la publicul țintă, care sunt în primul rând tinerii. Ne adresăm tuturor tinerilor, indiferent de înclinațiile lor sexuale. Vrem să acordăm sprijin și protecție. Vrem să le reamintim pacienților că existăm și suntem aici pentru ei. Le oferim consiliere, cotraceptive la prețuri extrem de mici, pentru a nu fi riscul ca aceștia să dobândească o boală cu transmitere sexuală. Le oferim consiliere de cuplu și consiliere de familie, precum și psihoterapie specifică. Staisticile arată că nu am făcut destul. Lucrăm în acest sistem din anul 1993. Este adevărat că numărul sarcinilor nedorite și al avorturilor nu mai este la fel de mare, însă sunt totuşi foarte multe persoane neinformate despre metodele de contracepție sau bolile cu transmitere sexuală. Mergem la licee, în școli și încercăm să interacționăm cu tinerii, acolo unde nu sunt cabinete de planificare familială. Însă nu toți părinții sau cadrele didactice sunt de acord cu transmiterea acestor informații. În România nu există un articol de lege care să includă obligativitatea și dreptul femeii care se prezintă pentru avort la cerere într-o clinică de obstretică ginecologică, de a beneficia de consiliere pre și post avort”, spune Doina Bold, medic coordonator la Centrul de Referință Planificare Familială Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ