7.2 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Câinii de soi dar și unii fără neamuri mari au pus stăpânire pe Muzeul Satului Bănățean FOTO

Din timpuri destul de vechi este o tradiție a timișenilor ca la data de întâi mai sau sau cât mai aproape de această bornă din calendar să se adune la un loc cu verdeață pentru a se lăuda cu cei mai frumoși câini din dotare.

Adunarea dedicată celor mai fideli prieteni ai omului nu a murit nici acum deși multă vreme a cam lâncezit din diverse motive birocratice.

Obiceiul a căpătat amploare până a devenit o manifestare cu caracter internațional.

Că e târg sau expoziție sau festival e prea puțin important. Dar este notabil efortul de a perpetua acest frumos obicei. Toată lumea are de câștigat. Dar mai ales legătura dintre om și câțel devine tot mai trainică. Copii ce cresc între betoane vor aprecia tot mai mult natura și animalele.

În acest an, odată cu aniversarea a 100 de ani de la infiintarea primei Asociații chinologice din România, filiala Timiș, ce a funcționează până în ziua de azi neîntrerupt (dar cu denumiri diferite) la Muzeul Satului Banățean s-a organizat expoziția chinologică ce tinde din păcate să devină tot mai rară la noi în țară. Dar la Timișoara încă este considerat un eveniment cu o unicitate aparte, după cum a spus și Daniela Radu, președinte al Asociației Chinologice Române, filiala Timiș.

Acest sfârșit de săptămână de vineri și până azi, 8 mai zeci de rase de câini au intrat în competiție. A fost un concurs deosebit de sever cu punctaje și baremuri stricte. Cățeii de la cei mai mici până la dulăi impresionanți prin dimensiuni au furat privirile participanților. După ce au trecut și de furcile caudine ale arbitrilor exigenți toți câinii ai răsuflat ușurați, ca și stăpânii lor, și și-au permis un moment de respiro cu lătrături și tăvăleli în iarbă. Până atunci nu au îndrăznit astfel de năzbâtii că și-ar fi stricat coafura elaborată cu grijă.

Au fost cam toate rasele ce se întâlnesc pe la noi. De la paznicii turmelor de ovine, carpatini sau mioritici, ce impresionează prin talia enormă până la exoticii câini fără prea multă blană de origine din Extremul Orient numiți „Chinese Crested”.

În cadrul evenimentului au fost nu mai puțin de patru concursuri canine cu caracter internațional multirasa, două competiții de club de rasă. La acestea s-a adăugat și un târg de adopții canine unde oricine putea să plece acasă cu un blănos care cu siguranță va fi un prieten pe viață.

Iar ca manifestarea să fie și mai plină a fost organizată și o expoziție de timbre și obiecte filatelice sub cel mai potrivit nume: „Canis”.

La Pădurea Verde a venit și Cristina Popescu, director general Romfilatelia, București. Dânsa a explicat că între timbre, cataloage, broșuri este o strânsă legătură. O parte din acestea erau de vânzare pentru colecționarii împătimiți.

Au atras atenți în mod special cei mai mici iubitori de animale. Aceștia nu au avut nici un impediment de a se înțelege din prima cu cățeii. Până la o anumită vârstă ei oricum vorbesc o limbă comună. Doar adulții au uitat limba câinilor.

Un adevărat cuib de iubitori de natură exist cu siguranță la școala Babel. Un dascăl cu har și inițiativă a scos elevii în natură. Au făcut o primă lecție la serele horticole din apropiere unde au primit informații detaliate despre plante și spații verzi. Apoi au aflat câte ceva despre plantare printr-o demonstrație practică în care au primit câte un ghiveci in care ei au pus cu mâna lor o sămânță, o planta sau o floare.

A două „oră” despre natură s-a petrecut în preajma câinilor. Au admirat, mângâiat și chiar au pieptănat pe cei mai docili care au stat la răsfăț.

Alte subiecte :

Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la...

Timișoara, 18 aprilie 2024: Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp anul acesta, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi...

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare. Legendara arenă „Dan Păltinișanu”...

Citește și :