Bugetarii cărora le cresc salariile cu 15% din această lună!

779

Guvernul a luat o hotărâre radicală, și anume, o anumită categorie de bugetari vor primi un sport de 15% la salariul de bază.

Prin Hotărâre de Guvern aprobată în septembrie s-a stabilit ca persoanele care deţin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat şi boli rare să beneficieze de un spor de 15% din salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie sau indemnizaţia de încadrare.

Până acum, doar nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat beneficiau de acest spor, situaţie care genera discriminări între persoanele cu handicap.

Aplicare din octombrie

Hotărârea de Guvern a fost publicată pe 25 septembrie în Monitorul Oficial. Cum hotărârile se aplică imediat ce apar în Monitorul Oficial, rezultă că prima lună în care sporul va fi acordat este chiar cea în curs.

Pentru a beneficia de sporul de 15%, bugetarii trebuie să ducă certificatul de încadrare în gradul de handicap la instituţia la care lucrează.

Firmele private, obligate să angajeze persoane cu handicap

Firmele private şi entităţile publice cu peste 50 de angajaţi au obligaţia de a angaja un număr minim de persoane cu handicap, conform legislaţiei în vigoare.

Dacă nu fac asta, ele datorează lunar statului o sumă de bani calculată la salariul minim brut.

Ajutoare de la buget

Angajatorii care încadrează şomeri, tineri absolvenţi sau persoane cu handicap primesc din luna iulie o subvenţie de la stat în valoare de 2.250 de lei.

Anterior, această valoare era de 900 de lei. Aceeaşi subvenţie se acordă şi firmelor care angajează şomeri sau absolvenţi.

Facilităţi pentru integrare

De asemenea, persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat, familia sau persoana care are în îngrijire un copil cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suporta din bugetul de stat.

Concomitent, persoanele cu handicap, asistenţii personali ai acestora sau însoţitorii sunt scutiţi de la plata rovinietei.

Persoanele cu handicap sunt scutite de impozitul pe venit. Scutiri se mai aplică şi la impozitul pe casă şi terenul aferent, dar şi pe maşină, în caz că deţin în proprietate, scrie libertatea.ro.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ