Budapesta şi-a retras candidatura pentru Jocurile Olimpice în urma unei petiţii online

211

Budapesta și-a retras miercuri candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din anul 2024, după ce o petiție a strâns numărul suficient de semnături pentru declanșarea unui referendum contra candidaturii capitalei Ungariei.

”Budapesta va cere oficial consiliului municipal să retragă candidatura maghiară, de comun acord cu guvernul”, a declarat primarul Budapestei, Istvan Tarlos, după o reuniune cu premierul Viktor Orban.

”Guvernul, primăria și grupul FIDESZ (partidul majoritar) din parlament au propus retragerea candidaturii Comitetului Olimpic Ungar și Consiliului Municipal”, a adăugat Lajos Kosa, președintele grupului FIDESZ din Parlament.

”Sunt dezolat să văd că acest vis se risipește”, a declarat președintele Comitetului Olimpic Ungar, Zsolt Borkai.

Petiția lansată de mișcarea Momentum pentru organizarea unui referendum împotriva organizării Jocurilor Olimpice la Budapesta a adunat circa 266.000 de semnături potrivit inițiatorilor săi, aproape dublul totalului necesar pentru organizarea unei consultări populare.

Mai multe partide politice critice față de premierul Viktor Orban au susținut campania denumită ”Nolimpia”.

Orban a susținut tot timpul campania de candidatură, lansată în 2015, ca un omagiu adus istoriei olimpice a țării, având în vedere că doar nouă țări au câștigat mai multe medalii decât Ungaria în istoria Jocurilor Olimpice.

Candidată de cinci ori la organizarea JO, Ungaria a pierdut de fiecare dată, Moscova fiind singurul oraș din Europa de Est care a organizat Jocurile Olimpice de vară, în 1980.

Înaintea Budapestei, alte două orașe și-au retras candidaturile, Hamburg (în urma unui referendum) și Roma, ambele din motive financiare.

După retragerea capitalei maghiare, în cursa pentru organizarea JO 2024 au rămas doar două orașe, Paris și Los Angeles. Comitetul Internațional Olimpic va anunța numele câștigătorului pe 13 septembrie, la Lima.

”Sunt dezolat să văd că acest vis se risipește”, a declarat președintele Comitetului Olimpic Ungar, Zsolt Borkai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.