Bucurie pentru tătici! Concediul paternal s-ar putea dubla

246

Un proiect de lege care aduce beneficii taţilor zace de peste un an în sertarele parlamentarilor. E vorba de propunerea de extindere a duratei concediului paternal acordat taţilor la naşterea copilului.

Încă de la sfârşitul anului 2015, senatorii au adoptat, cu doar un vot împotrivă, iniţiativa legislativă a mai multor parlamentari liberali, care propuneau dublarea duratei concediului paternal acordat prin lege la nașterea unui copil, de la 5 la 10 zile.

Inițiatorii legii au explicat necesitatea extinderii perioadei de concediu paternal prin faptul că rezolvarea unor acte administrative necesare la nașterea copilului durează adesea mai mult de 5 zile, cât prevede legea pentru concediul paternal în prezent.

După aprobarea în Senat, deputații din Comisia de muncă au întocmit raport favorabil proiectului, care urma să fie adoptat în plenul Camerei Deputaților. În pofida raportului favorbil, proiectul a fost trimis din nou la comisie, pentru rezolvarea unor amănunte de tehnică lgislativă. Când a ajuns din nou în plen, proiectul de lege a fost retrimis la comisie, fără nicio explicație de această dată, pentru un al treilea raport.

Proiectul a ajuns din nou pe agenda plenului Camerei Deputaților în sesiunea din toamnă a Parlamentului, dar, de data acesta, în mod suprinzător, cu raport de respingere din partea aceleiași comisii care îi întocmise în două rânduri raport favorabil pentru aprobare.

Argumentul comisiei pentru respingere a fost că “modificarea perioadei de concediu paternal generează un efort financiar suplimentar pentru angajator, căruia îi revine sarcina plății concediului paternal”.

Legea prevede că indemnizația pentru concediul paternal este plătită din fondul de salarii al unității angajatoare și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Tocmai acesta a fost însă motivația Guvernului pentru a susține proiectul de lege, care a transmis Parlamentului că este de acord cu extinderea perioadei concediului paternal.

Proiectul așteaptă însă și acum o decizie finală a parlamentarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ