Bronzul Adelinei Pastor poate fi anulat pentru dopaj cu meldonium

194

Atleta Adelina Pastor e în pericol să își piardă medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial alături de ștafeta de 4×400 metri după ce colega sa Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu meldonium.

Cel mai important rezultat pentru sportul timișean din ultimii ani are toate șansele să fie șters. Ne referim la medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial de atletism de Adelina Pastor și ștafeta feminină de 4×400 metri. Performanța obținută acum 3 săptămâni va fi ștearsă din statisticile Federației Internaționale și atleta de la CSM Timișoara va rămâne fără medalia unică a carierei sale. Nu doar atât, fără Lavric și cu timpii de la Mondiale anulați, calificarea la Olimpiada din vară devine o misiune tot mai greu de îndeplinit pentru ștafeta feminină.

Motivul îl constituie testul antidoping pe care colega sa de ștafetă, Mirela Lavric, l-a căzut chiar la Campionatul Mondial de la Portland. Lavric a ieșit pozitiv la testul pentru deja celebrul meldonium, medicamentul care de la începutul anului face victime în lumea sportului.

Introdus pe listele substanțelor interzise de la 1 ianuarie, meldonium este un medicament folosit pentru diferite afecțiuni cronice, ca cele cardiace, cerebrale, hemoragii retiniene, tromboză, etc. Sprintera legitimată la Steaua București ar fi folosit meldonium până în luna decembrie și se apără cu argumentul conform căruia substanța nu a fost încă eliminată din corp în totalitate.

Dacă și proba B va ieși pozitivă, Lavric va fi suspendată pe o perioadă între 2 și 4 ani. Asta înseamnă automat anularea rezultatelor sportivei din acest an, inclusiv medalia de bronz la Mondiale. În plus, ștafeta feminină își vede îngreunat drumul către calificarea la Jocurile Olimpice din vară. Alături de Lavric o altă sportivă din țară a fost depistată pozitiv în aceste zile cu meldonium, schioarea Eva Tofalvi.

Ar fi cea de-a doua medalie importantă a ultimilor ani pe care Timișul o pierde din cauza dopingului. În 2013 luptătoarea Estera Dobre a fost depistată pozitiv la Campionatul European și medalia de argint i-a fost retrasă. Atunci Dobre a acuzat existența unor jocuri de culise din lotul național împotriva sa. A fost suspendata pentru 2 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ