Brexit-ul, cea mai mare ameninţare pentru lira sterlină. Moneda britanică pierde teren în faţa euro şi a dolarului

1608

Pentru lira sterlină, ultimele trei luni au fost cele mai volatile din iunie înraport cu dolarul, iar estimările arată că această incertitudine urmează să crească.

Lira sterlină a scăzut cu aproape 3,6% anul acesta, accelerând prăbuşirea după ce referendumul pentru Brexit a fost stabilit pentru 23 iunie, iar mai mulţi oameni de afaceri şi politicieni importanţi din Marea Britanie şi-au declarat public susţinerea pentru părăsirea spaţiului comunitar.

Volatilitatea cursului liră/dolar la trei luni este la cel mai înalt nivel din 2010. În raport cu euro, lira a scăzut săptămâna aceasta la cel mai jos nivel din 2014 după ce au venit rezultatele sectorului de producţie, care a avut cea mai slabă performanţă din 2013.

Săptămâna viitoare vor veni rapoartele din sectorul serviciilor şi al industriei, care care vor arăta direcţia în care se îndreaptă Marea Britanie.

”Lira sterlină cu siguranţă va fi volatilă. Încrederea în valută este foarte slabă, având în vedere votul pentru Brexit care se apropie cu paşi rapizi”, a spus Thu Lan Nguyen, un strateg de al Commerzbank din Frankfurt.

”Nu pot exclude varianta ca datele de săptămâna viitoare să adâncească şi mai tare decalajul dintre liră şi euro”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ