BNR taie din avântul PSD-ului! „Gaura” care nu există şi creşterea economică… în scădere

374

Gaura de 10 miliarde de euro despre care vorbeau social-democraţii nu există, spune consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Lucian Croitoru.

„Nu este vorba de nicio gaură, de la un an la altul bugetul nu-şi transformă resursele. Noul an fiscal începe de la 0, cu veniturile pe care le planifică să le corecteze şi cu cheltuielile pe care le planifică a le face. Deci nu există legătură între ele”, a declarat Lucian Croitoru.

Iar BNR a mai administrat încă un duş rece PSD-ului, după ce a anunţat că se așteaptă la o încetinire a economiei în perioada următoare, după reducerea ritmului de creștere economică în trimestrul 3 din 2016 și o accelerare în ultimul trimestru.

O creștere economică mai mică ar fi o veste proastă și pentru guvern, în condițiile în care și prognoza pe termen mediu aferentă anului 2017 arată o creștere de 4,3%, în timp ce proiectul de buget prezentat de PSD în campanie se bazează pe o creștere reală de 5,5%.

BNR amintește de cerințele Pactului de Stabilitate și Creștere și angajamentele României în privința deficitului bugetar – limita de 3% din PIB -, dar și de declarațiile noului ministru de finanțe privind încadrarea în această țintă.

Inflația ar putea fi amplificată de stimularea consumului, în absența nerealizării investițiilor publice și a reformelor structurale, arată BNR.

Consumul este un vechi „inamic” al guvernatorului Isărescu, care declara la finele anului trecut că cererea internă s-a dus în importuri și am creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări.

LĂSAȚI UN MESAJ