Bloc de opt etaje, la un pas să sară în aer din pricina găinațului de porumbei

3038

Pare o glumă, doar că lucrurile au stat întocmai, datorită scurgerilor de gaze care alimentau centrala de apartament a unei firme ce-şi are sediul în blocul cunoscut de reşiţeni sub numele de „Romarta”.

Pe scurt, povestea începe în data de 10 octombrie 2017 când, lucrătorii de la SEA Complet, cu sediu în Târgu Mureş şi cu punct de lucru şi în Reşiţa, au fost solicitaţi de reprezentantul unei firme cu sediul în blocul cu pricina să efectueze verificarea tehnică a instalaţiei de gaze. Potrivit administratorului firmei, solicitarea a fost făcută după ce în luna septembrie, DELGAZ GRID oprise furnizarea gazului metan, ca urmare a sesizărilor vecinilor de la etajele superioare, care au simţit miros de gaze de la ţeava de alimentare situată pe copertina de la primul etaj.

Specialiştii de la SEA Complet au venit, au verificat ce au crezut de cuviinţă, au completat mai multe formulare, au emis şi semnat mai multe documente, iar concluzia a fost: „Pe baza documentelor prezentate şi a operaţiunilor realizate în cadrul verificărilor tehnice, se constată că instalaţia de utilizare a gazelor naturale respectă prevederile normelor tehnice şi poate funcţiona în condiţii de siguranţă.”

Câteva zile mai târziu, administratorul firmei a constatat că nu-i funcţiona centrala de apartament. Specialiştii chemaţi să o repare au concluzionat că aceasta nu avea nimic, doar că nu se alimenta cu gaze naturale. Au început verificările conductei care făcea legătura între contor şi centrală, constatând că pe porţiuni lungi aceasta era acoperită cu găinaţi de porumbei şi s-au gândit la ce era mai rău, ştiut fiind faptul că găinatul este un puternic  agent coroziv. Au îndepărtat excrementele şi au rămas fără grai, ţeava respectivă era „mâncată” de rugină pe o porţiune mai mare de un metru.

Sigur, acest lucru nu s-a întâmplat în decursul unei luni sau două. Nici a unui an, şi poate nu doar porumbeii au fost „vinovaţi” însă, cu siguranţă, că lucrătorii de la SEA Complet, ar fi trebuit să descopere defecţiunea dacă ar fi verificat şi ţeava cu pricina, situată pe copertina de la etajul I. Potrivit spuselor administratorului firmei reşiţene, cei de la SEA Complet s-au mulţumit să facă verificări doar în interiorul sediului firmei, acolo unde se află centrala de apartament.

Reprezentantul firmei solicitate să repare centrala şi care a descoperit ţeava respectivă a declarat pentru argument-cs.ro a că nu a mai văzut ceva asemănător în activitatea sa şi că, doar o minune a făcut să nu se producă o nenorocire.

S-a cerut și un punct de vedere al celor de la SEA Complet, dar fără rezultat. Prima persoană apelată a trimis reporterii trimis la reprezentantul zonal al firmei care s-a arătat contrariat de faptul că presa se interesează de un astfel de caz, a invocat Legea 544/2001, privind liberul acces la informaţie, cerând răbdare, ca în final să ofere un număr de telefon la care ar fi trebuit să răspundă o femeie, responsabilă cu astfel de situaţii. După cum bănuiţi, nu a mai răspuns nimeni la telefon pentru lămuriri.

1._Bloc_Romarta_Resita_0

sursă: argument-cs.ro

LĂSAȚI UN MESAJ