Bicicliștii au urcat pe o șa și au celebrat Ziua Internațională a Iei Românești-VIDEO

515

Duminica a început cu o mare forfotă pe platoul din fața fostei întreprinderi 6 Martie (Timco) de pe bulevardul Circumvalațiunii. Dacă tot se sărbătorește așa cum se cuvine, în acest sfârșit de săptămână ia românească, bicicliștii timișoreni nu au putut scăpa așa o ocazie. Sub sloganul „IA românească pe bicicletă” sute de entuziaști au scos de prin dulapuri sau de prin lăzile de zestre ale bunicilor câte un crâmpei de costum popular. Au încălecat pe o șa și au plecat la marea paradă ciclisto-populară. Toate doamnele ce aveau o ie cât mai dichisită sau mai autentică ori mai veche au ținut să fie văzute. Nu au lipsit nici vestele cu cusături din bogația de motive de împodobit. Pălării de pai mai noi sau de la bunicul au apărut la manifestare. Prin această defilare prin oraș se prezintă frumusețea portului popular tradițional.

Cunoașterea trecutului și respectarea tradițiilor românești este un prim pas pentru un tineret sănătos moral. Dar iată că prin îmbinarea cu mișcarea pe două roți se poate vorbi și de o sănătate fizică. Grija față de valorile autentice va fi mesajul pe care bicicliștii de toate vârstele îl transmit tuturor timișorenilor.

După un scurt program artistic ce a destins puțin atmosfera a urmat premierea unor bicicliști. Au primit premii inedite cea mai dichisită domnișoară dar și băieții cei mai prezentabili au primit cadouri surpriză. Chiar și cea mai veche ie a fost premiată.
După împărțirea deja cunoscutelor stikere pentru cei ce încă nu aveau, s-a pornit la drum.
Traseul a cuprins ca de obicei principalele splaiuri și bulevarde ale orașului. În mare, traseul a urmat cursul următor: Calea Circumvalatiunii – bulevardul Republicii – bulevardul Regele Ferdinand I – pod Andrei Şaguna – splaiul Tudor Vladimirescu – piața Sfânta Maria – bulevardul 16 Decembrie 1989 – Calea Şagului. Iar de acolo pe bulevardul Liviu Rebreanu și Calea Girocului au ajuns la Aleea Ripensia de unde a fost doar o aruncătură de băț până la punctul terminus din Parcul Regina Maria.

Pentru majoritatea a fost doar o ușoară încălzire dar au fost destui cei care au transpirat vârtos (o fi de vină condiția fizică precară sau căldura de afară?) Doar doi sau trei „obosiți” s-au văitat că erau sa moară pe drum de atâta efort și vor arunca la gunoi vehiculele!
Dar abia în parc a început distracția adevarată. Asociația „Verde pentru Biciclete” a reușit din nou să adune iubitorii de mișcare la o sărbătoare mai aparte.

LĂSAȚI UN MESAJ