Baza antiracheta de la Deveselu a fost finalizată

143

Ambasada SUA în România şi Ministerul român al Afacerilor Externe anunţă azi finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu care va fi operaţională în 2016, pentru a oferi protecţie în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului.

Unitatea include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii. Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachetele, se află acolo şi au fost predate comandanţilor militari.

Comandanţii militari vor declara baza Aegis Ashore operaţională la începutul lui 2016, după ce va fi integrată în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO, a precizat oficialul.

Locotenent-comandorul Tim Hawkins, un purtător de cuvânt al Forţelor Navale americane, a refuzat să comenteze cu privire la anunţul aşteptat, dar a precizat că baza este „un pas important în eforturile de protecţie în faţa ameninţării tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice cu raza de acţiune tot mai lungă şi din ce în ce mai letale şi mai sofisticate”.

Anunţul intervine după ani de planuri şi eforturi din partea Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă (MDA) a SUA, al cărei director, viceamiralul James D. Syring, se va afla la Bucureşti pentru acest eveniment.

Rămâne de văzut care va fi reacţia Rusiei, care a avertizat zilele trecute că deţine rachete care pot distruge orice element antibalistic instalat de Statele Unite, referindu-se la sistemele antirachetă montate de NATO în România şi Polonia.

LĂSAȚI UN MESAJ