“Avioane de hârtie”, ultima premieră a TNT în anul 2015

229

Ultima premieră a Teatrului Național din Timișoara în anul 2015. Este un proiect cu o valoare specială, deoarece spectacolul “Avioane de hârtie” este montarea în premieră absolută a piesei câștigătoare a Concursului Național de Dramaturgie.

Evenimentul are loc vineri, 18 decembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”. Autoarea textului este Elise Wilk, un nume din ce în ce mai cunoscut în dramaturgia contemporană românească după ce în 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum 5 cu primul ei text de teatru, dar și al Premiului Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012 – 2013 (pentru Pisica verde, spectacol prezentat și în FEST-FDR2014). Elise Wilk a fost declarată de Revista Forbes România printre tinerii trendsetter ai anului 2014, iar în anul 2015 a fost unul dintre cei zece dramaturgi români selectaţi în programul internațional „Fabulamundi. Playwriting Europe”, spectacole pe texte ale sale jucându-se nu doar în teatre din România, ci și din străinătate (SUA, Norvegia etc.).

Spectacolul “Avioane de hârtie” repune în discuție problemele cu care se confruntă tinerii de astăzi, probleme despre care se vorbește mai mult sau mai puțin, dar care își păstrează acuitatea și care constituie, în continuare, o necesitate. Spectacolul urmărește cu luciditate, dar și cu umor amar, destinele unor copii și adolescenți ai căror părinți i-au lăsat pe la rude și au plecat să muncească în străinătate. De-a lungul unui an școlar – din septembrie până în iunie – publicul va fi alături de șase colegi de clasă, cercetându-le reacțiile, relațiile, spaimele, speranțele și, nu în ultimul rând, felul în care o societate bolnavă care îi ia pe părinți de lângă copiii lor ucide nevinovăția și capacitatea de a visa frumos.

Echipa care face posibilă această întâlnire este formată din actorii Raul Bastean, Ana Munteanu, Amalia Huțan, Mădălina Toderaș cărora li se alătură Dragoș Lupău și Alexandru Olariu, studenți ai Facultății de Muzică și Teatru, aflați la prima întâlnire cu scena Teatrului Național. Echipa de creație este completată de Zsolt Fehervári (scenografia) și muzicianul Horea Crișovan (sound design). Spectacolul este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

Premiera spectacolului “Avioane de hârtie” se joacă cu casa închisă. Bilete pentru a doua reprezentație, programată sâmbătă, 19 decembrie, se mai găsesc la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic).

LĂSAȚI UN MESAJ