Bătrânul Turn de Apă din Iosefin intră, în sfârșit, în reabilitare. Cum arată proiectul FOTO-VIDEO

308

Bătrânul Turn de Apă din cartierul Iosefin va fi, în sfârșit, reabilitat. Acesta va fi transformat într-un obectiv turistic și cultural. Durata proiectului este de 41 de luni, însă din această perioadă, execuția lucrărilor este prevazută a fi realizată în 15 luni (estimat august 2021 – octombrie 2022).

După finalizarea lucrărilor urmează să se desfășoare activități de revitalizare coordonate de Asociația Prin Banat. ”Construcția se prezintă în stare tehnică bună, dar cu degradări apărute cdn cauza expunerii la intemperii. Se urmărește prin mijloace simple integrarea unei noi funcțiuni în spațiul existent. Transformarea încearcă să limiteze intervențiile, având ca obiectiv păstrarea în mare măsură a elementelor inițiale inclusiv a celor două rezervoare”, aflăm de la autorități.

Proiectul presupune amenajarea de spații expoziționale si care să găzduiască evenimente culturale. În exterior se va contri o rampă ce va duce spre turn. Se va demola gardul existent și se va reamenaja peisagistic zona din preajma structurii. Timișorenii și turiștii se vor bucura și de o cafenea ce se va extinde și în exterior, dar și de un loc de belvedere la 45 de metri înălțime. Valoarea proiectului este de aproape 11 milioane de lei.

Turnul de apă din Iosefin a fost ridicat între anii 1913–1914, ca frate geamăn al celui din cartierul Fabric. Turnurile, cu înălțimea de 52 m, au fost ridicate la capetele rețelei de distribuție a apei și au servit pentru compensarea consumului maxim din cursul zilei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ