Batjocură a istoriei. Teren de fotbal pe cea mai mare fortificație de pământ ridicată de daci în vestul României

555

Cea mai mare fortificaţie de pământ ridicată de daci pe actualul teritoriu al vestului României, cetatea de scaun a voievodului Menumorut, este într-o paragină totală. În loc să exploateze turistic monumentul unic, autorităţile locale au amenajat acolo un teren de fotbal.

Citeste Cetatea Biharia, din comuna bihoreană cu acelaşi nume, se întinde pe 4,7 hectare. Aşezarea a fost fondată, potrivit dovezilor arheologice, în urmă cu aproximativ 7.000 de ani, fiind dezvoltată ulterior de populaţii dacice. Cetatea dacică a ajuns la dimensiunile maxime în secolul al IX-lea, spun istoricii. Cele mai vizibile urme ale fostei cetăți sunt movilele înălţate în scop de apărare (foto).

Chiar dacă locul este încărcat de istorie, pe raza localităţii nu există nici măcar un indicator care să-i ghideze pe turişti. Ba mai mult, pe terenul care ar trebui protejat arheologic au loc meciuri de fotbal ale echipei locale şi se organizează, an de an, zilele comunei.

Cu toate că are o istorie de invidiat, Cetatea Biharia nu este deloc exploatată nici din punct de vedere istoric, nici turistic iar localnicii nu ştiu multe lucruri despre cetate, când a fost ridicată, cui a aparţinut.

Cetatea este una din cele mai vechi fortificaţii din Bihor, fiind cel mai important obiectiv religios şi militar din regiune, cu mult înainte de Cetatea din Oradea.

Înaintea anului 900, Cetatea a fost reşedinţa administrativă a Ducatului lui Menumorut, întins între râurile Tisa, Someş şi Mureş, vasal Imperiului Bizantin.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bihor susţin că fortăreaţa nu are de suferit de pe urma terenului de sport din vechea cetate, atât timp cât nu se fac săpături. „Vom semnaliza corespunzător acest monument şi vom amplasa şi nişte panouri cu date informative. Noi am şi sugerat de altfel că, dacă se doreşte un teren de fotbal modern, să se caute un alt amplasament“, susţine Lucian Silaghi, directorul de la Cultură şi Patrimoniu.

Citește mai mult pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.