Bătălie acerbă în competiția cârnaților organizată într-o localitate din Timiș. Foto

1037

Iarna dă ultimele semne despre puterea sa ce se cam termină. Vreme capricioasă este schimbătoare în fiecare zi. Ce și-au zis cei ce mai au prin gospodărie câte un porc scăpat de urgia Ignatului? – ,,Hai să vedem cum ar ieși niște cârnați din el!”

Chiar dacă chiar începe postul Paștelui și ar cam trebui să se abțină de la mezeluri greu de digerat, unii au crezut că pot lua porcul din coteț și să-l folosească drept pretext pentru a strânge relațiile internaționale.

Mai multe comunități, în special din etnici maghiari de la noi, dar și de peste hotare s-au adunat la Tormac și au pregătit sculele tradiționale pentru o nouă tranșă de cârnați. Și nu oricum, ci după regulile stricte ale unui concurs cu miză mare.

Din cauza spațiului destul de restrâns de la căminul cultural, organizatorii au fost nevoiți să limiteze numărul echipelor. Dar evenimentul de anul viitor va beneficia de condiții mult mai bune.

Este a doua ediție a evenimentului de voie bună și prietenie. Sigur că și porcul este important, dar mai de seamă sunt discuțiile și prilejul de voie bună. Nu lipsită de valoare este și păstrarea vechilor tradiții. Totul se face cât mai natural și după rețete din bătrâni. Nu lipsește usturoiul, ardeiul roșu iute, dar și cel dulce, în proporții atent potrivite, precum și piperul. Sigur că unele echipe au și câte un ingredient mai special, dar acestearămân secrete de gastronomie. S-a încercat o egalizare a șanselor: Toate echipele au beneficiat de carne în cantitate egală și de la același animal. Doar ingredientele extra erau aduse de concurenți. Nu au fost acceptați cei ce nu aveau echipamente de protecție și igienă corecte. Un fapt îmbucurător a fost și prezența categoriei de tineretul ce a venit să-și încerce norocul și știința cu cei mai versați reprezentanți.

După lungi deliberări, juriul a dat publicității clasamentul ce nu poate fi contestat. Dacă cineva crede că știe și este capabil de mai mult, nu are decât să o demonstreze la ediția viitoare ce va fi și mai grozavă.

Echipa venită de la Békéscsaba (Ungaria) a luat pe merit locul întâi. Pe locul doi au fost cei din Otvești, urmați de cei din Moșnița. Locul prim nu este ceva de mirare fiind cunoscută tradiția deosebită a cârnaților din Békéscsaba. Acesta este un centru al mezelurilor ungurești picante. Dar pe lângă aceste premii au mai fost distinși cu mențiuni și echipele din Tormac, Cherestur și Otvești II. Premiile au constat în mașini de tocat carne și de făcut cârnați.

Organizarea acestei ediții a fost dusă la bun final de asociația agricultorilor maghiari din comuna Tormac. Sponsorii ce au contribuit cu partea financiară a fost primăria și consiliul local Tormac, dar și o companie privată.

foto –  Discover Romanian Agriculture

LĂSAȚI UN MESAJ