Bătaie de joc în Timiș. Persoanele cu dizabilități, scoase în stradă chiar de administrația locală

503
dizabilitati

Primarul Francisc Boldea a inițiat un Proiect de Hotărâre, care va intra pe ordinea de zi a ședintei Consiliului Local de joi, 31 august, prin care cere consilierilor locali să aprobe desființarea „Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități”, situat pe strada Ion Vidu.

Decizia pare justificată prin faptul că Lugojul, prin Francisc Boldea, nu poate sau mai degrabă nu mai vrea să finanțeze funcționarea în continuare a acestei instituții de serviciile căreia beneficiază în prezent 40 de persoane cu handicap neuropsihic.

,,La aprobarea bugetului pentru acest an, din banii care nu s-au cheltuit în anii precedenți a rezultat un excedent de 44 milioane lei. O sumă foarte mare pentru Lugoj! Să se fi cheltuit toți acești bani în decurs de 8 luni? Nu mai sunt bani pentru îngrijirea lugojenilor care frecventau Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități? Lipsa banilor să fie cauza? Oare lipsa banilor să fie și cauza pentru care primarul Boldea și consilierii PSD&ALDE și PMP nu vor să construim locuințe pentru tineri? Am oprit construcția grădiniței din Balta Lata și nu finalizăm cele 48 de apartamente sociale de pe strada Timișoarei? Lipsa banilor face să nu putem termina înlocuirea rețelelor de apă?

Acesta sa fie motivul pentru care s-a blocat finalizarea Stației de epurare de la Jabăr, iar astăzi plătim amenzi în valoare de aproximativ 700 mii lei, primite de la prietenul Titu Bojin, „șef la Apele române”, pentru mizeria scursă zilnic în râul Timiș? Lipsa banilor a blocat lucrările la Bazinul acoperit și la ștrand? Nu! Nnu cred că lipsa banilor poate fi motivul desființării Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități. Mai degrabă este un gest lipsit de scrupule, un gest cinic si o decizie luată fără mustrări de constiință!

Acum mai mult ca oricand se pare că este valabil “proverbul” – „Orice faptă bună, nu rămâne nepedepsită?”. Aprobarea înființării acestui centru s-a facut în anul 2006, iar pentru cei 40 de adulți cu handicap neuropsihic se chetuiau 700 lei de persoană/lună. Îmi amintesc că la Strasbourg, Consiliul Europei, în anii 1999 și 2000, a acordat Lugojului “Diploma Europeana“ și “Steagul Europei“! Să fie și Boldea un „european”? Gura târgului vorbește că există un interes pentru clădirea și terenul de pe str. Ion Vidu, nr. 17, acesta fiind de fapt adevăratul motiv al desființării Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități”, a spus consilierul independent, Marius Martinescu.

Mai mult, beneficiarii „Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități” au fost lăsați și fără mijloc de transport, în urmă cu câteva luni, fiind îndemnați în bătaie de joc, de conducerea Direcției de Asistență Socială Comunitară, să circule cu mijloacele de transport în comun! Odata cu desființarea „Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități”, cele aproximativ 40 de persoane cu dizabilități, care benefiază de aceste servicii, vor fi lăsate de izbeliște. Asta fiindcă, desi DGASP Timiș ar fi putut să îi preia cu tot cu personal, instituția la care lugojeanul Bogo Anucin (PSD) este director adjunct, subordonată Consiliului Județean Timiș, condus de lugojeanul Călin Dobra (PSD), nu dorește să preia și imobilul în care „Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități” își desfașoară activitatea, pe motiv că acesta nu corespunde cerințelor! Consilierii locali independenți Marius Martinescu și Liviu Brindusoni, precum și o parte a consilierilor liberali, vor vota împotriva acestui proiect prin care primarul Boldea, cu sprijinul consilierilor PSD&ALDE si PMP, vrea desființarea „Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități” din Lugoj!

sursă: lugojonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ