Baronii PSD „mârâie” împotriva lui Ciolacu. Grindeanu ar vrea puterea în partid, dar nu știe pe cine se poate baza pentru a-l detrona pe Ciolacu

96

Mai mulţi lideri social-democraţi trag sfori ca Marcel Ciolacu să nu candideze pentru şefia plină a partidului. Principalul reproş: atitudinea prea moale faţă de preşedintele Klaus Iohannis şi guvernarea PNL. Liderul facţiunii anti-Ciolacu e baronul PSD Neamţ Ionel Arsene, care l-ar vrea preşedinte pe Sorin Grindeanu, susţin surse politice pentru Adevărul. Ciolacu a început un turneu prin ţară, pe modelul Dragnea, pentru a promite funcţii

Conform adevarul.ro, baronii social-democraţi au tulburat din nou apele în partid, deşi Marcel Ciolacu lăsa impresia că nu are contracandidat la congresul pentru şefia plină a PSD, programat în vară. Mai mulţi lideri de organizaţii, în special cei din Moldova, uneltesc împotriva actualului preşedinte interimar. Motivele sunt multiple. În primul rând, liderii din teritoriu îi reproşează lui Ciolacu atitudinea prea moale faţă de preşedintele Klaus Iohannis în utlimele trei luni, de la izbucnirea pandemiei.

„Am aprobat pe bandă rulantă tot ce a vrut Iohannis. În schimb, nu a fost declaraţie de presă la Cotroceni ca Iohannis să nu ne bombardeze. În Parlament, principalele modificări făcute în Senat la legea stării de alertă, lege trimisă de Guvernul PNL, au fost îngropate ulterior la Camera Deputaţilor”, susţin surse din conducerea partidului pentru Adevărul.

În Senat acţionează tabăra radicală din PSD, condusă de Şerban Nicolae, pe care Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, nu o controlează. În schimb, apropiaţii lui Ciolacu susţin că PSD s-a comportat responsabil pe timpul crizei sanitare, în caz contrar imaginea partidului, şi aşa măcinată după era Dragnea-Dăncilă, ar fi avut şi mai mult de suferit.

În al doilea rând, liderii social-democraţi îi impută lui Ciolacu faptul că partidul nu creşte în sondaje, în ciuda bâlbelor comise de PNL la guvernare. Potrivit cercetărilor interne, PSD se învârte în jurul pragului de 25%, cu mici fluctuaţii. „PNL se erodează, scade în sondaje de la lună la lună, însă noi nu creştem. Asta e îngrijorător. Dacă nici în ultimele două luni n-am crescut, atunci ce speranţe să mai avem de acum înainte?”, se întreabă, retoric, unul dintre vicepreşedinţii PSD.

Un alt motiv de supărare în partid e atitudinea lui Marcel Ciolacu faţă de baronii tradiţionali. Liderul interimar al PSD le-a cerut apropiaţilor lui Dragnea să facă un pas în spate, astfel încât partidul să se rupă de trecut. Nume grele ca Niculae Bădălău, Dumitru Buzatu, Marian Oprişan, Codrin Ştefănescu, Ionel Arsene, Mihai Fifor, Eugen Teodorovici şi Lia Olguţa Vasilescu au fost nevoiţi să-i lase în prim-plan pe lupii tineri: Lucian Romaşcanu (purtător de cuvânt al PSD), Alfred Simonis (liderul deputaţilor), Radu Preda (liderul senatorilor), Gabriela Firea (primarul general), Petre Florin Manole (deputat), Radu Oprea (senator), Claudiu Manda (europarlamentar) şi Dragoş Benea (europarlamentar). ”E şi o dispută internă între aripa conservatoare a partidului, care vrea în continuare mesaje mult mai radicale, şi noua garnitură impusă de Ciolacu, feţele proaspete”, susţin sursele citate.

Întreaga analiză poate fi citită pe Adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ