Banii pentru echilibrarea bugetelor – eternul măr al discordiei în Caraș-Severin. Consilierii liberali au părăsit ședința

154

Profitând de faptul că sâmbătă, 17 decembrie, era zi lucrătoare pentru pentru recuperarea unei zile libere din minivcanța de 1 decembrie, conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin a programat ședința ordinară pe această lună chiar sâmbătă. Întâlnirea de week-end a aleșilor locali s-a dovedit, însă, a fi una cu scântei. Și asta pentru că repartizarea fondurilor pe unităţile administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din TVA şi a cotei de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale a dus la părăsirea, de către grupul de consilieri PNL, a  sălii de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

”Am luat decizia de a părăsi sala a fost după consultări cu primarii liberali și de altă coloratură politică. Sunt disfuncționalități majore în modul de repartizare a banilor. Imput Consiliului Județean modul total netransparent de repartizare a acestor sume. Ele nu satisfac nevoile UAT-urilor de pe raza județului Caraș-Severin”, a declarat Cristian Gâfu, liderul grupului de consilieri liberali din CJ Caraş-Severin.

Prin urmare, Gâfu a solicitat amânarea proiectului de hotărâre referitor la repartizarea pe UAT-uri a cotei de 20% din sumele defalcate din TVA și cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare ori de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor. Potrivit consilierilor liberali, sumele respective ar fi fost repartizate preferențial, pe criterii politice, neexistând o dovadă că repartizarea ar fi fost făcută altfel. La şedinţa ordinară a Consiliului judeţean au participat şi zece primari, precum şi doi dintre parlamentarii aleşi pe 11 decembrie pe listele PSD. Printre primarii prezenţi în sală s-au aflat cei ai municipiilor Reşiţa şi Caransebeş şi cel al oraşului Anina.

„Am venit să susțin cauza Spitalului Municipal din Caransebeș, care are o datorie mai veche și destul de consistentă, iar noi am primit 3,5% din această datorie. Chiar am discutat cu președintele CJ, care este caransebeșean, iar dacă priviți lista alocărilor pe UAT-uri, o să descoperiți că primăriile PSD au primit sume cuprinse între 50 mii şi 70 mii lei, dacă nu chiar mai mult, iar primăriile urbane cu primari PSD sume și mai consistente. Nu este normal”, a afirmat primarul municipiului Caransebeş, liberalul Felix Borcean.

La rândul său, primarul municipiului Reşiţa, liberalul Ioan Popa, spune că a transmis toate datele financiare solicitate, însă a primit bani cât o primărie de comună.

”Reșița înseamnă, din punct de vedere economic, un sfert din județ, dar şi ca cifră de afaceri. Totuşi, ni s-au alocat aceleași sume ca şi comunelor Marga sau Bucoşnița. Noi, reșițenii, nu murim fără acești bani, dar această practică trebuie să înceteze. De altfel, aţi văzut, cea mai afectată localitate din toată povestea asta este Anina, cu datorii istorice, căreia i s-a dat o palmă nemeritată”, susţine Ioan Popa.

La rectificare, oraşul Anina a primit 50.000 de lei, în condițiile în care datoria oraşului se ridică la peste 1,2 milioane lei, executări silite pe baza a două sentințe judecătoreşti, dar şi arierate de 600.000 de lei.

„Prin Ordonanță de Guvern, la final de an se face rectificarea bugetară. Județului Caraș-Severin i-a fost alocată o sumă de 24,5 milioane lei, ce urma a fi împărțită. O împărțire a fost făcută de către Administrația Financiară, pe baza unei formule de calcul ce ține cont de suprafață, număr de locuitori şi grad de colectare a veniturilor. Astfel, au primit sume mari localitățile mari. 3,6 milioane lei sunt banii pe care Consiliul județean îi repartizează unităților administrativ-teritoriale pentru echilibrarea bugetelor locale. Banii au fost distribuiți primăriilor în urma solicitărilor pe care le-au făcut. Evident că suma nu acoperă toate solicitările primăriilor. S-a ținut, însă, cont de arierate, de ratele la bănci şi de cofinanțările proiectelor guvernamentale sau europene aflate în desfășurare. Unele primării nu au avut arierate, altele nu au solicitat sume de bani şi, prin urmare, nu au primit”, a explicat Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ