Robu – aruncat din fruntea PNL ca o măsea stricată, Grindeanu pe iluzorii ,,cai mari”. Va câștiga și Timișul ceva de pe urma alegerilor?

1198
Adrian Marcu
Adrian Marcu

Așadar, la această oră, știm clar două lucruri! Avem un învingător triumfal al alegerilor parlamentare – PSD, care a câștigat scrutinul ca în ,,vremurile bune” de pe vremea tăticului său fizic și spiritual – Ion Iliescu – și un învins la modul rușinos – PNL, partidul Brătienilor pogorât în groapă de distinsa doamnă Gorghiu şi de restul ipochimenilor săi reprezentați de pseudo-lideri locali sau naționali, nici nu mai contează.

E limpede că, de la înălțimea celor aproape 50% procente câștigate, partidul lui Dragnea va face jocurile la guvern, cu sau (mai degrabă!) fără atingerea ,,magică” a liderului său absolut în fruntea guvernului.

La rândul lui, președintele Iohannis a suferit un teribil afront prin faptul greu de digerat pentru acesta de a accepta numirea unui prim-ministru de la PSD. În fond, Iohannis are exact ceea ce merită din plin, adică pe ,,dușmanul” său politic la căpătâi, după ce a nenorocit, la propriu, partidul liberal prin eliminarea tuturor liderilor incomozi pentru dânsul (între alții, pe Antonescu, pe care l-a lucrat ,,măiastru” cu vreo doi ani în urmă, dar și pe Orban şi pe alți câțiva liberali cu alură de lideri infinit mai autentică decât aceea a nefericitei Alina Gorghiu).

Să mizezi totul pe Cioloș, când omul, în afară de garanția onestității, are carisma și știința politică a unui portar la – cel mult – un Waldorf Astoria în ruină, se cheamă că ești nu doar naiv și neinspirat, ci de un ridicol absolut!

În fine, jocurile sunt de-acum făcute, să vedem ce ne rezervă viitorul. E totuși de urmărit ce va face PSD cu enorma putere acumulată după aceste alegeri. Va fi un alt partid social democrat, dezbărat de ,,demonii” trecutului său nu tocmai îndepărtat? Va rămâne Dragnea același strateg redutabil din timpul alegerilor și în clipele pe care PSD le va petrece la guvernare?

Indiferent că va fi premier sau nu!

Va respecta el toate regulile jocului democratic o dată ajuns pe culmile puterii absolute? Întrebări, desigur, la care doar Pronia cerească ar putea, pesemne, să ofere acum răspunsurile așteptate de români.

Cred, însă, că mai important pentru noi, bănățenii, este ce se va schimba la nivelul Timișoarei și al Timișului în urma acestor alegeri. Vom obține, în sfârșit, câte ceva dinspre bugetul central gândit de viitorul guvern la capitolul investiții în infrastructură, anume în demararea lucrărilor la eterna promisiune întruchipată de centura de sud?

Or, pentru finalizarea măcar a Spitalului de Copii, dacă despre fantasma cu construirea unui spital regional în Timișoara nu mai are nimeni întreg la cap vreo iluzie că se va și întrupa vreodată. Ca să nu mai amintim de poveștile de doi lei vânturate de Nicolae Robu încă de acum patru ani cum că va construi un stadion nou și o sală polivalentă de la zero. Și ,,snoavele” cu pricina le vântura bietul de el pe vremea când avea în guvernul USL ministrul liberal al dezvoltării! Acum, cu PSD-ul la timonă, vorba aceea, Dumnezeu cu mila în ce-l privește pe Robu și proiecțiile sale fantasmagorice. E vorba de același Robu care a făcut de două ori praf organizația județeană a PNL, în iunie la locale, și acum la generale, demonstrând că, practic, nu are ce să mai caute în fruntea acesteia! Drept care a și fost debarcat rapid din fruntea filialei cu o seară în urmă, printre cei mai duri contestatari ai săi aflându-se, inclusiv, câteva dintre ,,creațiile” sale politice! Ceea ce demonstrează, o dată în plus, că Robu a fost și a rămas, până în ultima clipă, un om politic de foarte slabă factură.

În fine, la PSD, liderul local Sorin Grindeanu e, teoretic, cocoțat pe cai mari. Va avea spatele asigurat de guvernarea propriului partid și un întreg județ pe care-l controlează, practic, în proporție covârșitoare. Dilema, mare cât istoria glorioasă a Banatului, e în ce măsură va ști și, mai ales, va fi capabil să profite de pe urma acestor prețioase ,,cadouri” oferite, iată, de soartă, în preajma Sfintelor Sărbători ale Crăciunului!

El nu trebuie să uite că nu doar locuitorii din arealul județului Timiș, cât mai cu seamă timișorenii, dintre care mulți – surprinzător sau nu – au votat de această dată cu PSD, așteaptă enorm din partea formațiunii politice pe care o reprezintă. Înainte de toate, oamenii doresc o cu totul altă reprezentare politică și, implicit, a intereselor locale, decât aceea distantă și zeflemitoare promovată de fostul premier Ponta și de socrul acestuia, ,,bănățeanul” de care nimeni nu mai vrea să-și amintească prin Banat, Ilie Sârbu.

Prin urmare, Grindeanu joacă o carte mare în anii ce vin, cu condiția să nu uite vreo clipă că orice formă de bluf și de trișare în raport cu bănățenii îl va face să piardă tot creditul cu care va pleca, cu adevărat, de abia de acum, pe drumul spre marea politică.

Edificiu care se construiește din onestitate, devoțiune față de oamenii locului, indiferent că aceștia te-au votat sau nu, și din calitate etică și intelectuală!

Până una alta, să avem de doi bani speranță, ca de fiecare dată după debutul unui nou ciclu electoral!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.