Banatul trebuie să mizeze puternic pe regionalizare ! Vezi cine afirmă asta !

147

În actualul context politic și economic internațional, în care ultraglobalizarea economiei mondiale face ca până și un strănut al vreunuia dintre marii CEO ai companiilor din Big four sau Big ten, de pildă, să zgâlțâie, la propriu „bietele” economii naționale, pentru companiile „normale”, dintr-o țară ca România regionalizarea poate fi cartea câștigătoare! Dar nu doar pentru companii, ci, mai ales, pentru regiunile unei astfel de țări!

Ilie Vlaicu_01De pildă , Banatul cu principalele sale județe componente, Timișul şi Caraşul, are toate motivele sa nădăjduiască ca, într-un interval de timp cât mai apropiat, procesul de regionalizare să reapară pe agenda liderilor politici. Ilie Vlaicu, managerul uneia dintre cele mai performante companii de nivel mediu din Banat, Aquatim S.A., este unul dintre actorii economici și de opinie locali cei mai devotati conceptului de regionalizare ! „Exemplul companiei Aquatim este pilduitor în acest sens și anume faptul că ne-am extins în toată regiunea Banatului istoric ne-a ajutat enorm să ne dezvoltăm. În ultimul deceniu, compania pe care o conduc, care este cu capital majoritar de stat, a reușit să atragă și să ruleze în economia reală din regiune aproape 400 de milioane de euro. Vorbim de foarte mulți bani care merg în investiții directe și dau de lucru multor companii și angajatilor acestora”, susține Ilie Vlaicu.

Din acest motiv, el pledează cu putere pentru relansarea procesului de regionalizare a țării, care, pentru Banatul istoric, cel puțin va duce, în cel mult un deceniu, consideră Vlaicu, la o dezvoltare accelerată și profundă a regiunii. „Regiunea de vest, în special Județul Timiș si, evident, Timișoara, dețin toate mecanismele si resursele necesare pentru ca, în contextul unei regionalizări adevărate, din perspectivă administrativă si financiară, a României, să atingă în zece ani un nivel dezvoltare comparabil cu al țărilor vestice. Avem aici toți actorii implicați si necesari pentru ca acest scenariu să prindă contur: forță de muncă calificată, universități de calitate și o administrație locală cel mai puțin atinsă de corupție, în raport cu restul țării”, a concluzionat managerul Aquatim S.A. Timișoara.

Mai rămâne ca și politicienii acestei țări să aibă, finalmente, curajul să demareze proiectul de regionalizare a României, printre aceștia, numărându-se, în primul rând, președintele Klaus Iohannis, care, înaintea alegerii sale ca președinte, bătea insistent monedă pe acest proces de „dezvoltare fundamentală a ţării noastre”, cum îl numea în campania sa electorală !

Adrian Marcu

harta https://www.google.ro/maps/

LĂSAȚI UN MESAJ