Bănățenii pot să-și cumpere anii de pensie!

4927

Democrația de după 1990 a venit și cu lucruri bune dar și cu unele mai puțin bune. Ducă până în 1989 majoritatea românilor aveau un loc de muncă stabil, lucrurile s-au schimbat, sensibil, după Revoluția din decembrie 1989 de la Timișoara. Au dispărut mastodonții industriali de pe Calea Buziașului, de pildă, și multă lume a rămas pe drumuri sau a trebuit să se recalifice în meserii noi apărute în anii 90. Este perioada în care se înregistrează cele mai multe ”goluri” pe cărțile de muncă, fapt ce-i afectează pe cei care se apropie de vârsta pensionării.

Casa Națională de Pensii vine cu o veste excelentă pentru cei care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare: ei au liber să-şi cumpere vechime la pensie. Mai precis, vor putea să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Măsura este inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial și intrat în vigoare de joi, 27 octombrie 2017. Astfel, potrivit datelor puse la dispoziție pe site-ul Casei Naționale de Pensii, persoanele interesate vor putea să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii începând chiar de luni și până în aprilie 2017. Aveţi nevoie doar de copie de pe cartea de identitate, iar acolo veţi completa un formular tipizat.

Important de știut pentru cei care vor să beneficieze de cele șase luni de grație, pentru că Legea va fi aplicabilă până în luna aprilie 2017, este că plata se poate face retroactiv, pentru cel mult cinci ani, însă, nu şi în avans. Doritorii pot achita toţi banii o dată sau eşalonat. Calculul se va face în funcţie de contribuţiile stabilite pentru fiecare lună.

Cota de contribuţie este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câştigul salarial mediu brut. Pentru 2016, salariul mediu brut pe economie este de 2.681 de lei. Venitul minim asigurat este de 35% din 2.681 de lei, adică 938 de lei, contribuţia minimă datorată fiind de 247 de lei”, se arată pe site-ul Casei Naţionale de Pensii.

Sursa: cnpp.ro

LĂSAȚI UN MESAJ