Avanpremiere româneşti şi proiecţii speciale, la Festivalul Ceau, Cinema!

70

„Arest”, extrem de așteptatul film al lui Andrei Cohn, şi „Superhombre”, documentarul despre cunoscutul alpinist timișorean Horia Colibăşanu, vor putea fi văzute în avanpremieră la Timișoara la Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie.
A şasea ediţie a festivalului se va deschide cu drama de epocă austriaco-germană „Domnişoara Paradis”, în prezența actriţei germane de origine română Maria Drăguş, şi se va încheia cu comedia poliţistă franceză „Ancheta”, de Quentin Dupieux. De asemenea, actorul Vlad Ivanov va discuta cu publicul după o proiecție specială a filmului maghiar „Apusul” (r. László Nemes), unde interpretează rolul principal masculin.
Programul integral este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului, iar abonamentele şi biletele pot fi deja achiziționate online, pe iabilet.ro.
Prezentat recent la prestigiosul Festival de la Karlovy Vary, „Arest” (2019) este al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn şi îi are în rolurile principale pe Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu. Filmul este povestea unui arhitect care, în 1983, este arestat de miliție fără prea multe explicaţii şi pus într-o celulă cu un deţinut de drept comun, folosit de Securitate ca torționar.
Realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase, documentarul de debut „Superhombre” (2019), produs la Timişoara, îl are în centru pe alpinistul Horia Colibăşanu, surprins în mijlocul familiei şi mai ales în timpul pregătirii pentru o ascensiune pe Everest. La proiecția în aer liber de la Grădina de Vară „Capitol” vor lua parte Horia Colibăşanu şi echipa filmului.
În „Domnişoara Paradis” („Licht”/„Mademoiselle Paradis”, Austria-Germania, 2017), regizat de Barbara Albert, actriţa Maria Drăguş interpretează o tânără şi genială pianistă oarbă din Viena sfârșitului de secol 18. Pentru rolul său memorabil, Maria Drăguş a fost nominalizată la Premiile Filmului Austriac. Proiecția filmului şi prezența actriței la Ceau, Cinema! sunt posibile cu sprijinul Consulatul Republicii Federale Germania la Timișoara.
Excentricul regizor francez Quentin Dupieux revine cu o trăsnită comedie polițistă, „Ancheta” („Au Poste!”, 2018), cu Benoît Poelvoorde în rolul unui detectiv aiurit. Un film cum nu se poate mai potrivit pentru o proiecție sub cerul liber la Grădina de Vară „Capitol”, la Gala de închidere a acestei ediții noir. Proiecția este organizată cu sprijinul Institutului Francez din Timişoara.
Câștigător al premiului criticii la Festivalul de la Veneţia, „Apusul” („Sunset”/„ Napszállta”, 2018) este al doilea lungmetraj al regizorului László Nemes. O dramă de epocă plasată înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, în Budapesta anului 1913, în care Vlad Ivanov joacă rolul unui proprietar de magazin de pălării unde speră să lucreze tânăra protagonistă a filmului. Vlad Ivanov va participa la o discuție cu spectatorii după proiecție şi, separat, va susține un masterclass cu intrare liberă despre cum îşi construiește rolurile de „bad guy”.
De proiecții speciale vor avea parte şi filmele romanești „Bacalaureat” (2016, r. Cristian Mungiu), în prezența actorilor Maria Drăguş, Mălina Manovici şi Vlad Ivanov, cei trei membri ai juriului, şi „Lemonade” (2018, r. Ioan Uricaru), care va fi proiectat în cinematograful modernizat din comuna Gottlob.
Secţiunea DOC-minică, dedicată în acest an documentarelor-portret regizate de femei, este completată cu „Distanţa dintre mine şi mine” (2018), filmul de succes cu şi despre Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a producătoarei Ada Solomon.
Pentru al doilea an consecutiv, Ceau, Cinema! are parte de sprijinul cunoscutului post de televiziune TNT România, dedicat filmelor şi serialelor. „Ne bucurăm că TNT România se întoarce la Timişoara pentru a susține cel mai important festival de film din zonă. Este pentru al doilea an când suntem alături de cinefilii Ceau, Cinema! şi abia aşteptăm întâlnirea cu filmele din acest an, dar şi cu publicul din Banat”, declară Matthias Heinze, vicepreşedinte comercial şi manager general pentru Europa de Est & Benelux, Turner.
Abonamentele şi biletele pot fi achiziționate atât online, pe site-ul iabilet.ro, cât şi în spaţiile de proiecţie, înaintea filmelor. Un abonament general costă 60 de lei, iar un abonament special, care vine la pachet cu un tricou sau o traistă din colecția Ceau, Cinema! şi cu un set de stickere desenate de artiștii colaboratori ai festivalului, costă 100 de lei. Un bilet individual costă 10 sau 15 lei.
A şasea ediţie Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran şi Asociația Pelicula Culturală.
Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Județean Timiş.
Parteneri culturali principali: Fundaţia Art Encounters şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.
Evenimentul este realizat de voluntari şi susţinut de: postul de televiziune TNT, Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, ISHO, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Goethe, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Porsche Timişoara, Hotel Timişoara, Restaurantul Vinto, Restaurantul Intermezzo, Pulcinella, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Teatrul Auăleu, Anim`est, Balamuc – loc de joacă ş-altele, Ovride Specialty Cofee, AMBASADA, iaBilet.ro, Primăria Gottlob.

LĂSAȚI UN MESAJ