Autostrăzile adevărate și funcționale sunt o necesitate, nu un moft, în opinia primarului Robu

77

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, își ia în serios funcția din Alianța Vestului și face o pledoarie de a schimba mentalitățile legat de modul de a administra lucrurile la noi.
Toate guvernările ce s-au perindat pe la noi au dorit mai mult declarativ, decât real, autostrăzi în România. Așa se face că la noi avem o multitudine de bucățele de autostrăzi ce leagă nimic de nimic. Conceptul a fost de a lucra pe fragmente disparate, adică pe celebrele tronsoane, în loc de a se lucra după principiul continuității. Dacă o guvernare a realizat 60 de kilometri de autostradă, într-un an, acelea nu era legate, ci doar bucăți de câte 20 de kilometri împrăștați aiurea pe hartă.

Este de o imperioasă necesitate să se treacă la o abordare diferită pentru binele cetățenilor.
După aproape trei decenii încă nu se poate străbate țara de la vama Nădlac până pe litoral pe un singur drum continuu. Poate este unul din motivele pentru care atât de puțini bănățeni din vestul țării preferă să meargă la Marea Adriatică sau în sud, înspre Grecia. Are de pierdut întreaga economie românească, nu doar cea a turismului. La fel este lovită industria. Toți investitorii serioși iau în calcul o bună legătură rutieră pentru a aduce mărfuri, semifabricate sau materialE. Sau pentru a-și transporta mărfurile finite în Europa.
Dacă nu se termină bucățile nefinalizate, aproape inutil avem legături scurte între orașe apropiate.

De asemenea, Robu insistă pe terminarea unei legături serioase ce va lega Clujul de vama Borș ce este tot atât de necesară ca și bucata lipsă ce ar lega vama Nădlac de Sibiu. Dar tot la fel de importantă ar fi și o legătură în regim de autostradă între Turda și Sebeș.
Așa vede primarul timișorean că ar trebui să funcționeze noua Alianță a municipiilor din vest. prin presiuni de a se termina aceste conexiuni vitale. Nu se desconsideră deloc necesitatea de a avea o legătură între Ardeal și Moldova, peste munți, dar măcar să se termine acestea începute și nefinalizate până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ