Auăleu, Popa’s! Conflictul degenerează, la un pas de 2023 | FOTO-VIDEO

3582

Un scandal mai vechi din „scena” culturală timișoreană evoluează cu mai puțin de o lună înainte ca Timișoara să devină Capitală Europeană a Culturii.

Este vorba despre neînțelegerile iscate între doi oameni de cultură din oraș. Pe de-o parte, celebrul caricaturist Ștefan Popa Popa’s, iar de cealaltă parte, managerul pub-ului Scârț Loc Lejer, clădire în incinta căreia se află Muzeul Consumatorului Comunist, dar și sala de spectacole a trupei de teatru Auăleu.

Ovidiu Mihăiță și caricaturistul Popa’s împart un gard comun. Terasa localului este situată la doi pași de atelierul în care celebrul caricaturist lucrează. Ștefan Popa Popa’s declară că este deranjat de gălăgie, mărturisind că-l stânjenește în procesul creativ. În acest sens, el a solicitat serviciile specialiștilor din cadrul Laboratorului de Acustică și Vibrații al Universității „Politehnica” din Timișoara. Experții au făcut măsurători la fața locului și au determinat nivelul de zgomot.

Popa Popa’s a dat în judecată localul Scârț, denumit în acte „Lejereanu la Garaj”, iar acum atât muzeul cât și teatrul riscă să rămână fără autorizație de funcționare. Procesul este încă în derulare, următoarea înfățișare fiind programată în data de 8 decembrie.

„Primiți cu amenda?”

Gălăgia nu este singura acuză adusă de maestrul Popa’s la adresa lui Ovidiu Mihăiță. Conflictul dintre cei doi a degenerat, soldându-se cu 40 de controale în 21 de zile. În perioada controalelor, la ușa Scârțului au apărut oamenii legii din cadrul diferitor instituții: ITM, Pompieri, DSP, DSV, Poliție, Poliție Criminalistică, ș.a.m.d…

Ovidiu Mihăiță amintește și de un incident petrecut la 1 Aprilie. În Scârț, trupa Auăleu punea în scenă spectacolul „O Noapte Furtunoasă”, piesă de teatru scrisă de I.L. Caragiale. În spectacol există o scenă în care un personaj, Rică Venturiano sare pe geam, iar Zița strigă: „La polițiune, la polițiune!”. Reprezentația a fost întreruptă de polițiștii care au apărut la ușa localului, în urma unei sesizări, iar patronul s-a ales cu o amendă care a fost ulterior anulată în instanță.

Ovidiu Mihăiță înaintează o scrisoare deschisă

Pentru a nu-i fi retrasă autorizația de funcționare a muzeului și a teatrului cu mai puțin de o lună de 2023, Ovidiu Mihăiță a înaintat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Culturii, UNITER, dar și Primăriei Municipiului Timișoara.

*** Mai multe informații despre conflict, dar și punctul de vedere al caricaturistului Popa’s, citiți în ediția printată a ziarului Banatul Azi care va apărea la chioșcuri joi, 8 decembrie!

Sursă caricatură: fb Marian Avramescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ