Au apărut fenomenele de iarnă pe râurile din Banat

209

Pentru că în acestă dimineață au fost înregistrate temperaturi scăzute în zona de câmpie a județului Timiș (-16.1 °C la Jimbolia și -15 °C la Cenei) în bazinele hidrografice Timiș, Bârzava și Bega Veche – pe cursurile de apă Timiș, Șurgani, Tău, Fizeș și Bega Veche- sunt semnalate fenomene de iarnă, cu precădere gheață la maluri, la stațiile hidrometrice: Brod, Chevereș, Soceni, Tirol și Beregsău.

În judetul Caraș-Severin, s-a semnalat gheață la mal pe râul Nera, la stația hidrometrică Pătaș.

Pe râul Moravița la stația hidrometrică Șemlacu Mare se înregistra azi dimineață pod de gheață compact, iar la stația hidrometrică Moravița era semnalat pod de gheață cu ochiuri. Și pe râul Bega Veche, la stațiile hidrometrice Pișchia și Cenei avem poduri de gheață. În mai multe zone de câmpie avem până la 6 cm stratul de zăpadă (la Banloc), iar la deal avem până la 10 cm stratul de zăpadă (la Oravița).

Gheața la mal este unul dintre numeroasele formațiuni de îngheț care se instalează pe ape odată cu venirea iernii, când temperaturile scad sub 0 grade Celsius.

Lucrătorii de la stațiile hidrologice monitorizează în special aceste fenomene de iarnă, deoarece ele au impact direct asupra scurgerii apei. În acest moment, debitele de apă sunt în general în staționare și în scădere ușoară.

Specialiștii ABA Banat asigură funcționarea eficientă a construcțiilor hidrotehnice în sezonul rece prin aplicarea măsurilor specifice și îndepărtarea obstacolelor care ar putea provoca îngrămădiri de sloiuri (zăpoare) pe anumite cursuri, pentru a putea asigura alimentarea cu apă în condiţii normale a tuturor beneficiarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ