Atenţie, turişti! Căldura a scos viperele la soare în Caraș

918

În Caraș-Severin există în acest moment un număr de patru doze de vaccin antiviperinic. Ele sunt împărțite astfel: la Spitalul Județean din Reșița, două doze, la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă, o doză iar la Spitalul Orășenesc Oravița, de asemenea, o doză, informează Direcția de Sănătate Publică a județului.

În condițiile meteo specifice verii, cu temperaturi ridicate, DSP recomandă, atunci când efectuăm deplasări sau excursii în zonele montane sau pe cheile râurilor din carstul bănățean să avem grijă la vipere.

Ele sunt întâlnite în mai multe zone pietroase ale județului, cu precădere la Băile Herculane, Cheile Carașului, zona Bozovici dar și în alte arii. Viperelor le place să stea la soare, nu atacă de obicei din proprie inițiativă dar dacă le călcați din greșeală sau le stârniți într-un anume fel, ele pot reacționa, mușcându-vă. Este bine să purtăm încălțăminte de munte, atunci când facem aceste deplasări și să avem grijă pe unde călcăm.

Dacă totuși, din nefericire, sunteți mușcat de o viperă, improvizați rapid un garou și strângeți deasupra mușcăturii. Nu intrați în panică, nu alergați și nu puneți pe nimeni să încerce să sugă veninul sau să adopte alte asemenea metode empirice. Sunați imediat la 112.

E de preferat să vă asigurați, dacă sunteți mai izolat, că aveți semnal la telefonul mobil, spun surse din Compartimentul de comunicare al DSP Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ