Asociațiile umanitare sunt chemate să se unească din nou

53

Unul din cei mai inimoși activiști pe tărâmul social, care a dus o lungă luptă cu birocrația, pentru a alina suferințele necăjiților, se implică din nou.

Scriitorul Petru Ilieșu a condus mulți ani Federația Organizațiilor Umanitare. Prin fundația sa a asigurat hrană și adăpost celor loviți de soartă. La început, o mână de oameni ai străzii au apelat la dânsul. Cu timpul, zeci de oameni veneau zilnic la sediul de pe malul Begăi. Ca orice poveste frumoasă, la un moment dat s-a frânt. Bățul nepăsării a fost, o vreme, mai tare decât roata ce se învârtea.

Acum este momentul potrivit de a porni din nou ce a mers bine mulți ani. Poetul Ilieșu face un apel la organizațiile de binefacere pentru a strange rândurile și a porni iar la drum. Iată ce spune în apelul dânsului:

”Toate organizațiile ce au făcut cândva parte din Federației Organizațiilor Umanitare (F.O.U) sunt așteptate să se reunească pentru a consolida rolul organizațiilor neguvernamentale în comunitate. Ar trebui redefinit sistemul de comunicare dintre organizații, totul pentru o mai bună informare, atât în extern, cât și între entități. Această informare va crește importanța și eficiența fundațiilor și organizațiilor în activitatea lor.

Organizațiile sunt chemate în data de 4 decembrie (marți) la ora 12,30 pentru o primă întâlnire în scopul reactivării Federației.

Amintim că Federația Organizațiilor Umanitare Timișoara (F.O.U.) a fost înființată încă din anul 1991 și a cuprins la un moment dat peste 28 de ONG-uri. În primii ani de la înființare a avut o bogată activitate zonală și internațională colaborând în special cu organisme exemplare din Suedia, Olanda, Danemarca, Statele Unite. În acest context au fost organizate schimburi de experiență, seminarii și cursuri care au format primele ONG-uri constituite în Romania și au structurat eficient serviciile sociale comunitare în spiritul utilității și managementului minimelor costuri și maximei eficiențe.

Faptul că în cursul anilor, din cauza schimbărilor economice și a creșterii birocrației, a unei legislații abundente care copleșește capacitățile obișnuite de a rezista a organizațiilor umanitare, un mare număr de ONG-uri s-au desființat, iar cele care mai funcționează în prezent sunt încă dependente de finanțări din afara României”.

Petru Ilieșu, fost președinte al Federației Organizațiilor Umanitare, consideră că în prezent este nevoie de o mai mare vizibilitate a rolului ONG-urilor și al aportului pe care organismele sociale, în general, îl au în comunitate, iar solidarizarea acestora într-o formă coerentă și reprezentativă este imperativă.

LĂSAȚI UN MESAJ