12.1 C
Timișoara
vineri 1 decembrie 2023

Asociația De Basm aduce literatura contemporană dedicată celor mici pe scenă, la Timișoara, între 16 și 21 octombrie

 Proiectul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, derulat în parteneriat cu Teatrul Merlin din Timișoara, le propune celor mici lecturi performative făcute de actori și ateliere de lectură;
 Scriitoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu, Iulia Iordan și Garajszki Margit (Ungaria) vor participa atât la întâlniri cu publicul în școli și librării, cât și la întâlniri de breaslă, în care vor fi dezbătute teme actuale în literatura pentru copii;
 Cea mai activă organizație de autori pentru copii din țara noastră, Asociația de Basm, este laureata premiului pentru cel mai bun proiect de promovare a culturii scrise din România pe anul 2022 la Gala Premiilor AFCN.


Proiectul cultural „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, derulat de De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți și co-finanțat de AFCN, îşi propune să aducă pe scena teatrului pentru copii timișorean îndrăgite povești contemporane, astfel încât mai mulți copii şi tineri să aibă șansa de a intra în lumea literaturii într-un mod inedit și interactiv.

Evenimentele din cadrul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” se vor concentra în perioada 16 – 21 octombrie în Timișoara și în localitățile Sânandrei, Bucovăț și Carani din județul Timiș, și includ deopotrivă ateliere de lectură și scriere creativă și lecturi performative din operele scriitoarelor invitate la Timișoara cu ocazia proiectului, lecturi susținute de actori ai Teatrului pentru copii și tineret Merlin.
În Timișoara, autoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu, Iulia Iordan și Garajszki Margit (Ungaria) vor participa atât la întâlniri cu publicul în școli și librării, cât și la întâlniri de breaslă, în care vor fi dezbătute teme actuale în literatura pentru copii. Ele vor colabora cu profesioniști ai teatrului pentru copii Merlin, prin prezentarea unor lecturi performative din cărțile lor, pentru a pune bazele unor viitoare colaborări. „Incubatorul de Basm” va aduce împreună scriitori, dramaturgi, regizori, scenografi și manageri/mediatori culturali, pentru a înlesni schimbul de informații și circulația ideilor.
O parte dintre atelierele de lectură și creativitate se vor desfășura în satele Sânandrei, Bucovăț și Carani. Câteva sute de copii, mulți dintre ei cu părinți plecați în străinătate și crescuți doar de bunici, se vor întâlni cu scriitori care îi vor încuraja să citească și să se exprime, prin ateliere interactive și lecturi performative.
Vor avea loc, de asemenea, ateliere pentru profesioniștii din literatură și teatru cu cele două scriitoare invitate de onoare, Victoria Pătrașcu din România și Garajszki Margit din Ungaria, precum și o dezbatere cu profesioniști din zona literaturii şi a teatrului pentru copii, în încercarea de a găsi soluţii de dramatizare a operelor scriitorilor români.

„Am ales tema «Poveștile se dau în spectacol» pentru proiectul LittleLIT pe scenă, pentru a semnaliza necesitatea unor povești noi pentru generațiile noi de spectatori. Credem că în ultimii ani au apărut numeroase povești valoroase scrise de autori români și credem că parte dintre ele ar putea să se dea de trei ori peste cap și să se regăsească în repertoriul teatrelor pentru copii și tineret, alături, desigur, de poveștile clasice, cele care au încântat generații întregi. Cum facem ca aceste povești să ajungă să se dea în spectacol? Cum scurtăm drumul de la carte la spectacol? Cum găsim împreună, scriitori, regizori, actori, scenografi, modalitățile cele mai eficiente și mai ingenioase de a construi împreună spectacole relevante pentru noile generații? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări la Timișoara, în perioada 16-21 octombrie”
, spune Victoria Pătrașcu, reprezentantă a Asociației De Basm.

Potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, aproximativ 42% din elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. În plus, peste jumătate din elevii români locuiesc în mediul rural, în localități fără librării sau biblioteci dotate corespunzător, accesul la teatru fiind cu totul sporadic. Toate acestea, în timp ce numeroase studii arată că educația artistică dezvoltă creativitatea individuală și capacitatea de exprimare, iar implicarea copiilor în ore de lectură sau scriere creativă crește încrederea. Asociația De Basm și partenerul său, United Way, vor să le ofere copiilor din Sânandrei, Bucovăț și Carani o astfel de experiență.
Parteneri: Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Editura Arthur, Librăriile Cărturești, Librăria Independentă La Două Bufnițe, Radio România Timișoara, United Way România

De Basm – Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi.
Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional. Una dintre prioritățile De Basm este difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.
Proiectul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). El nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Alte subiecte :

Transparență decizională. Timișenii, așteptați să depună sugestii și propuneri pentru trei proiecte de hotărâre

Consiliul Județean Timiș a lansat în transparență decizională, conform Legii nr. 52/2003, trei proiecte de hotărâre privind aprobarea Organigramei și a...

Parada Militară de Ziua Națională a României începe la ora 12. Iată programul complet al manifestărilor și traseul stabilit de autorități

Timișorenii sunt așteptați la parada militară organizată de Ziua Națională în zona centrală a orașului. Ceremonialul militar şi religios de 1 Decembrie începe la 8:30...

Citește și :