25.1 C
Timișoara
joi 12 septembrie 2024

Așa te protejezi de insecte

Insecte sunt peste tot, mai ales vara. Umiditatea, căldura, alimentele dulci și gunoaiele le atrag. Nu e loc în care să nu fim expuși la înțepături, unele dintre ele extrem de periculoase. Din fericire, ne putem proteja.

Nu trebuie să te afli pe meleaguri exotice ca să intri în contact cu insecte periculoase. Iar pişcăturile lor sunt o ameninţare pentru sănătate, mai ales în cazul celor alergici la ele. Dar se pot lua măsuri eficiente pentru a evita supărătoarele insecte.

Cum să nu atragi insecte

De cele mai multe înţepăturile de insecte sunt doar dureroase şi provocatoare de mâncărimi. Uneori, ele pot fi grave. De exemplu, înţepăturile de albine pot provoca reacţii alergice. Muşcăturile de căpuşe pot transmite boala Lyme. Țânţarii pot transmite virusul meningitei West Nile. Respectarea câtorva reguli de siguranţă în aer liber pe timp de vară şi nu numai pot fi de folos pentru a preveni astfel de probleme.

„Pentru a nu atrage insecte, este recomandat să purtăm haine deschise la culoare în culori neutre, cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. În cazul în care ieşirea are loc în pădure sau în parcuri mai sălbatice, purtarea unor şosete peste pantaloni cu rolul de a împiedica fixarea căpuşelor se poate dovedi utilă. La fel şi încălţămintea închisă şi pălăriile cu boruri largi. Nu în ultimul rând, este recomandată folosirea unui produs anti insecte pe zonele de corp care rămân neacoperite de haine”, recomandă dr. Ana Maria Vlad.

Pentru că cei mici sunt mai sensibili, este important să fie acordată o atenţie deosebită protejării lor. Plasele antiţânţari oferă cea mai bună protecţie pentru copiii sub 2 luni. Mai ales în perioada de maximă activitate a ţânţarilor, la apusul şi la răsăritul soarelui.

Așa le ții la distanță

Pentru a ţine insectele la distanţă poate fi eficient şi un ventilator. Pentru a diminua numărul de ţânţari din preajma casei este recomandată eliminarea surselor de apă stătută.

„Este foarte important ca odată încheiată plimbarea în natură, hainele şi pielea să fie controlate cu atenţie pentru a îndepărta rapid căpuşele. Dacă acestea există. Trebuie verificate cu atenţie pielea capului, gâtul, precum şi zonele mai puţin accesibile din spatele urechilor, zona axilei, cea inghinală şi gleznele, iar hainele purtate afară trebuie puse la spălat imediat. Căpuşele nu transmit boala dacă nu s-au aflat pe piele timp de cel puţin 24 de ore. Găsirea şi eliminarea lor la timp este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva infecţiilor”, spune dr. Ana Maria Vlad.

Zonele pe care a fost aplicat insecticidul trebuie spălate şi ele bine cu apă şi săpun după încheierea plimbării. Animăluţele personale trebuie examinate şi ele cu atenţie.

Ce să NU faci pentru protecție

Deşi produsele anti insecte sunt sigure, este important ca folosirea lor să se facă cu atenţie numai de către adulţi. Copiii nu trebuie să-şi aplice singuri soluţiile! Un adult îşi va aplica produsul pe mâini, după care va întinde produsul pe pielea copilului.

„Produsele chimice sunt deosebit de eficiente în alungarea insectelor. Însă utilizarea lor pe termen lung ar putea prezenta riscuri. Este necesară citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetă, în special atunci când produsul se utilizează la copii. Nu este permisă folosirea de produse antiinsecte în cazul copiilor mai mici de 2 luni şi nici a produselor cu mai mult de 30% DEET (N,N-dietil-meta-toluamide – un compus chimic folosit ca mijloc de protecţie împotriva insectelor) pe piele. Acestea pot fi toxice nu doar pentru cei mici, ci şi pentru adulţi. De asemenea, nu este recomandată folosirea de creme de fotoprotecţie care să conţină şi DEET. Produsul de fotoprotecţie trebuie aplicat la fiecare 2 ore, iar DEET la minim 4 ore”, atenţionează Dr. Ana Maria Vlad, specialist dermato-venerologie.

Dispozitivele antiţânţari, cum ar fi produse de tip clip-on, braţari antiţânţari, dispozitive cu ultrasunete – sunt ineficiente sau chiar toxice. Utilizarea lor trebuie realizată cu maximă atenţie. Sunt de evitat zonele cu stupi/cuiburi de viespi, precum şi mersul desculţ în iarbă.

Usturoiul, suplimentele de vitamina B1 nu funcţionează împotriva insectelor. Hainele mulate nu protejează deoarece ţânţarii pot înţepa prin ele. La fel de puţin indicate sunt şi hainele închise la culoare. Culorile vii, țesăturile înflorate şi parfumurile dulci şi puternice atrag  insectele. Sunt de evitat și recipientele de băut precum dozele din metal. Neputând vedea conţinutul, poate fi înghiţită accidental o insectă.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

RETIM și ADID Timiș lansează un nou serviciu opțional de colectare a deșeurilor vegetale din curți și gospodării private pentru Zona 1 Timișoara, inclusiv...

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, lansează un nou serviciu opțional pentru colectarea deșeurilor vegetale din localitățile din Zona 1 de...

Timișoara găzduiește un weekend de volei pe plajă internațional între 13 și 15 septembrie la Baza Sportivă din Parcul Rozelor

Timișoara Youth Sport Academy (TYSA), în parteneriat cu Mons Events, CSM Timișoara și Rial TM, aduce în acest weekend un spectacol sportiv de neratat:...

Citește și :