Artiști și parteneri de viață, o viață – Silvia și Ion Mihăescu sunt protagoniștii unei noi expoziții din cadrul proiectului „Amintiri necesare”

67

Artiști și parteneri de viață… o viață. Silvia și Ion Mihăescu sunt creatorii ale căror lucrări își găsesc loc în galeria Pygmalion din Timișoara, într-un nou demers plastic din cadrul proiectului „Amintiri necesare”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Vernisată în 31 august 2023, la ora 19.00, expoziția celor doi este un veritabil exercițiu de memorie gândit de fiul acestora – artistul vizual Camil Mihăescu – și adus în fața lumii prin vorbele scriitorului Marcel Tolcea, cel care rostește cuvântul de deschidere.
Ion Mihăescu s-a născut în 1930 în comuna Lunca (actuala Republica Moldova), din aceeași zonă din care provine și artistul Leon Vreme. Studiază pictura la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, apoi vine în Timișoara unde este asistent la Institutul Pedagogic de Desen din cadrul Universității de Vest. Aici o cunoaște pe Silvia Mihăescu (Țiucra) cu care va avea o lungă căsnicie, un mariaj în care arta vizuală va fi mereu prezentă. Cei doi explorează în anii ’70 și ’80 diferitele tehnici ale gravurii în atelierul UAP de pe strada Filipescu nr. 8, demersuri din care rezultă numeroase lucrări în acvatinta și acvaforte. Activează de asemenea, ca profesori la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, iar Silvia lucrează pentru o perioadă și în partea administrativă a UAP Timișoara.
Ambii artiști susțin numeroase expoziții în țară, iar după 1990 – și în străinătate (în Ungaria și Germania). Silvia Mihăescu, pe lângă gravură, se dedică unei lungi serii de lucrări abstracte, în pastel. Ion Mihăescu experimentează pictura în ulei, ceramica, iar în ultima parte a vieții – pictura de icoane.
Expoziția din galeria Pygmalion stă pe simeze până în 2 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.