Aprecieri pentru tinerii actori de la liceul Iris FOTO-VIDEO

633

Încă de la primele activități dedicate comunității „Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei” și-a propus un gând deosebit. Care acum începe să se materializeze. Ceea ce trebuie salvat trebuie să aibă și un public căreia să-i fie dedicat. Iar acesta nu poate fi decât cea mai tânără generație. Tinerii sunt cei ce vor moșteni tot ce acum încă se mai poate vedea pe aici pe la noi.

Cei mai vârstnici se mai pot doar, în mică măsură, acomoda sau educa cu noile cunoștiințe. Dar tinerii sunt asemenea buretelului avid de a absorbi orice. Este de datoria noastră de a le oferi materie valoroasă de a fi acumulată. Pentru că unii copiii au unele nevoi mai speciale nu îi face decât puțin mai deosebiți de cei de o vârstă cu ei ce merg la alte școli obișnuite.

Publicistul Ilie Sîrbu, care a publicat cu o jumătate de an în urmă o carte de povești pentru copii ce iubesc și istoria, a purces la o provocare mai aparte. A convertit cartea sa într-o piesă de teatru, mai aparte, pe care mai apoi, ca regizor amator, a lucrat cu elevii Liceului „Iris”. Tinerii artiști au pus mult suflet și au muncit cu mult sârg. Piesa pentru trei actori avea să-i captiveze și au reușit să se prezinte cu mult succes la festivalul de teatru al școlilor speciale.

O mică echipă de artiști și cadre didactice a Liceului a fost zilele trecute la Cluj-Napoca. Se pare că s-au clasificat destul de bine. Au primitpremiul al treilea al festivalului. Participarea a pornit de la un protocol de colaborare dintre Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei cu Liceul Teoretic Special „Iris”, la Festivalul de Cultură „Miraje” de la Cluj-Napoca cu o piesă de teatru.

„Povestea din Timișoara” a fost transformată într-o piesă de teatru în care au fost distribuiți elevi ai școlii „Iris”. Efortul a aparținut, în egală măsură, doamnelor Cosmina Nicoraș, Liliana Nacev, Camelia Ivașcu și elevilor Andrei Strugariu, Laurențiu Boicean, Diana Ciocan, Mihai Pau, Melisa iancu, Andrada Tulac, Leonard Burcea.

Astfel se confirmă că nici un efort nu este inutil dacă este îndreptat pentru educarea acestor elevi ce au unele deficiențe de vedere. Dar asta nu face decât să le trezească alte simțuri și să scoată din ei dragostea de literatură și dramaturgie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.