Apelul la 112 trebuie să fie urgență! Amenzile pentru glume, mărite de 5 ori

47

Amenzile pentru apelurile false la 112 sau mesajele nejustificate la 113 și 114 au crescut chiar și de 5 ori. Măsura vine după ce autoritățile au cuantificat apeurile false, iar proporția lor este foarte mare.

”Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei”, anunță Poliția Română.

Numerele 113 și 114 sunt numere de urgență unde se pot trimite doar SMS-uri. Astfel, dacă o persoană este într-o situație de urgență și nu poate efectua apelul la 112 poate da un mesaj la 113. Iar numărul 114 este destinat numai persoanelor cu deficianțe de auz sau vorbire.

”Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor”, mai explică polițiștii.

În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.v Nu reprezintă o urgență: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ