15.1 C
Timișoara
miercuri 8 mai 2024

Apa îmbuteliată în recipiente din plastic, deosebit de periculoasă pentru sănătate! Studii internaționale alarmante!

Apa îmbuteliată este periculoasă pentru sănătate din cauza substanţei chimice Bisfenol A (BPA), care se găseşte în sticlele din plastic. Aceasta afectează organismul uman, nu doar mediul înconjurător şi fauna.
Substanța care se găseşte în recipientul din plastic şi în dopul acestuia trece în apă, conform unui studiu recent publicat de Centrul Naţional pentru Informaţii Biotehnologice, din Statele Unite. Conform studiului, fiecare litru de apă îmbuteliată în sticle de plastic de unică folosinţă conţine până la 44 de particule de plastic invizibile, provenite chiar din ambalajul apei. În 90% din sticlele de apă se află particule mai mici sau mai mari de plastic, pe care le ingerăm, arată o cercetare recentă realizată de experţi de la universităţi din Germania. Totodată, o cercetare din 2015 realizată de către Agenţia Europeană pentru mediu arată că BPA a ajuns până şi în lichidul amniotic şi laptele matern.
Expunerea înainte de naştere la BPA cauzează anxietate, depresie şi hiperactivitate la copii, mai târziu, risc de cancer la sân, în cazul fetelor. Şi studii mai vechi arată că expunerea la BPA afectează sistemul reproductiv, creierul, dar şi procesele metabolice. Bisfenolul A (BPA) este o toxină chimică industrială care se utilizează încă din anii 1960 ca stabilizator şi întăritor al plasticului şi ca înveliş interior pentru recipientele pentru mâncare şi băuturi (conserve, cutii, sticle). Experţii UE au stabilit că BPA interferează cu hormonii şi perturbă sistemul endocrin, poate afecta vederea, cauza infertilitate, reacţii alergice, probleme de respiraţie şi creşte riscul de infarct. Din acest motiv, în mai multe țări europene, folosirea substanței a fost interzisă.
De asemenea, chitanţa de la bancă, bonul de la supermarket, etichetele de pe recipientele pentru mâncare şi băuturi, jucăriile şi echipamentul stomatologic conţin BPA. În decembrie 2016, Comisia Europeană a hotărât să restricţioneze utilizarea BPA în hârtia termică pe teritoriul UE. Din ianuarie 2020, interdicţia va intra în vigoare. Până atunci, consumatorii sunt sfătuiţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun imediat după ce au atins bonul şi să ţină bonurile într-un plic de hârtie. Experţii spun că bonurile pe care le primim de la magazin nu ar trebui vreodată atinse de către copii. Organizaţia Europeană a Consumatorilor cere ca BPA să fie introdusă în categoria substanţelor cu grad foarte mare de risc, pentru ca utilizarea ei să poată fi mai bine reglementată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :