Anunț despre pensii! Pentru ce categorie pensia este pusă în pericol din 2021

318

Ministrul Muncii a făcut o clarificare în legătură cu sistemul de pensii și ceea ce se va întâmpla din 2021 în legătură cu vechime la pensie și contribuțiile datorate.

Din 2021, vor fi considerate stagiu de cotizare doar perioadele pentru care asiguraţilor li s-au plătit contribuţiile pentru pensii (CAS) în sistemul public, potrivit proiectului viitoarei legi a pensiilor, recent aprobat la Guvern. În prezent, perioadele asigurate sunt cele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă unii angajatori nu virează contribuţiile la stat din rea-voinţă. Pe noua reglementare, salariaţii vor fi oarecum forţaţi să-şi verifice mai des situaţia plăţii efective a CAS, obligaţie ce revine angajatorului. Ministrul muncii a ţinut să-i asigure pe cei cărora nu li s-au virat contribuţiile până acum că nu vor avea de suferit la pensie, dar că, din 2021, lucrurile nu vor mai sta la fel.

Salariaţii pentru care nu s-a virat contribuţia la pensii de către angajator nu vor putea fructifica respectivele perioade de neplată la stabilirea pensiei, potrivit unei prevederi din Proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat proiectul. Mai departe, acesta va trebui adoptat de Parlament ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021.

Pentru ca o perioadă de muncă să fie luată în calcul ca stagiu de cotizare, va fi nevoie de plata efectivă a CAS pentru salariatul respectiv – plată care va rămâne, ca acum, în sarcina angajatorului.

Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, scrie în proiectul legii pensiilor.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ