Anunţ de ultimă oră despre preţul energiei în România!

510

România s-a văzut nevoită să importe, în această perioadă, circa 25% din consumul zilnic de gaze naturale. Cum va fi afectat, în aceste condiţii, preţul plătit de populaţie?

Din fericire, veştile sunt bune. Gazul provenit din import este mai ieftin decât cel care se află deja stocat în depozite. Astfel, energia nu se va scumpi iarna aceasta. Anunţul a fost făcut astăzi de Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Niculae Havrileţ a explicat că în depozitele Romgaz se află 2,4 miliarde de metri cubi de gaze, în condiţiile în care stocul obligatoriu este de 1,7 miliarde de metri cubi.

În urmă cu o săptămână, Havrileţ declara că România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă, întrucât preţul gazelor pe pieţele internaţionale va fi chiar şi cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producţie internă aflate în depozite.

El a amintit că preţul plătit de populaţie este îngheţat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută.

Președintele ANRE a mai anunţat că, din primăvară, gazul pentru consumatorii casnici va proveni de pe piaţa liberă: “De la 1 aprilie se desfiinţează sistemul de stabilire a preţului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a preţului pentru consumatorul casnic, în condiţii de liberalizare. Acest lucru înseamnă că un consumator de pe piaţă, indiferent dacă este casnic sau nu, consumă un coş de gaze, unde intră gaze de import, gaze din producţia domestică curentă, precum şi gaze din depozite. Aceste trei surse formează un coş, care va fi în continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimentează piaţa casnică să asigure cel mai bun echilibru în sensul păstrării unui preţ cât mai mic”.

LĂSAȚI UN MESAJ