13.1 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Ansamblul vocal și instrumental de muzici tradiționale a Facultății de Muzică și Teatrul din UVT participă la Festivalul Internațional al Orchestrelor populare FENOK (ediția a 22-a, Kikinda, Serbia)

În perioada 23-30 Iulie 2023, la Kikinda, într-o atmosferă deosebită, așa cum ne-au obișnuit organizatorii, membrii ai Ansamblului Vocal și Instrumental de Muzici Tradiționale al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara participă ca invitați speciali ai Festivalului Internațional al Orchestrelor populare FENOK (ediția a 22-a, Kikinda, Serbia).
Prof.univ.habil.dr. Lucian Emil Roșca, în calitate de inițiator și coordonator al proiectului a selectat și pregătit, alături de întreaga echipa din acest an, un program muzical-folcloric variat.
Participarea este realizată pentru al treilea an consecutiv prin demersurile organizatorice la care Asociația pentru Cultură Bănățeană. Asociația a semnat în anul 2022 Acordul Internațional de Cooperare și Schimburi Culturale cu Societatea Academică pentru păstrarea muzicii ,,Gusle” din Kikinda, care datează ca înființare de la 1878, cu o activitate neîntreruptă, la conducerea căreia se află de peste douăzeci de ani directorul Zoran Petrovici.
Cadrele didactice, doctoranzi și studenți din cadrul disciplinelor de Folclor Muzical, care își desfășoară activitatea în cadul Facultății de Muzică și Teatru și a Școlii Doctorale de Muzică și Teatru din Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu Orchestra Societății Academice pentru păstrarea muzicii ,,Gusle” din Kikinda (Academic Society for Music Cherishing GUSLE Kikinda) vor susține, în zilele de 27 și 28 iulie, în cadrul Festivalului Internațional FENOK, parte a EtnoKamp-ului, două concerte extraordinare cu un program instrumental și vocal în premieră. Porogramul muzical este selectat de către prof.univ.habil.dr. Lucian Emil Roșca și cuprinde cântece și melodii instrumentale din toate zonele etnografice ale României. În această perioadă, pe lângă repertițiile necesare pentru concerte, se vor desfășura într-o atmosferă academică prelegeri, masterclass-uri și workshop-uri.
Contribuția la pregătirea repertoriului revine și în acest an cda.dr. Lavinius Nikolajević, de la disciplina de Instumente tradiționale de suflat, care va susține la caval, fluiere și clarinet un recital deosebit din repertoriul vechi, preluat de la rapsodul Marin Chisăr. Orchestrația și aranjamentul instrumental tradițional este realizat de către cda.drd. Adrian Balla, care va fi și dirijorul orchestrelor reunite în cadrul concertului comun. Pregătirea vocală cda.dr.Adrian Călin Boba, cu participarea studenților Alexandra Acs, Leonid Ardeljan, Ștefan Brădescu, Răzvan Toma și Prof. Claudiu Popa.
Data de 28 iulie este rezervată reuniunii științifice, în care se vor întâlni specialiști din întregul spațiu balcanic. Din partea UVT vor susține prelegeri:
Lucian Emil Roșca, Prof.univ.dr. – West University of Timisoara
Folclorul muzical aromân – particularități morfologice și sonorități expresive
Aromanian folk music – morphological particularities and expressive sonorities
Muzicki folklore arumuna – morfoloske osobine i izrazajne zvucnosti
Lavinius Nikolajević Cda.dr. – West University of Timisoara
Zonele etnofolclorice ale României – exemple muzicale redate la Fluier și Caval
The ethno-folkloric areas of Romania – musical examples played at Whistle and Kaval
Etno-folklorna podrucija Rumunije – muzicki primeri izvedeni na Fruli i Kavalu)
Adrian Călin Boba, Cda.dr. – West University of Timisoara
Fanfara populară bănățeană – istorie și evoluție
The Folk Brass Orchestra in Banat – history and evolution
Narodna banatska fanfara – istorija i evolucija
Adrian Balla, Cda.drd. – West University of Timisoara
Repertoriul muzical folcloric din Banat – caracteristici unor posibile asimilări
Folk musical repertoire from Banat – characteristics of possible assimilations
Repertoar narodne muzike iz Banata – karakteristike mogucih asimilacija)
Etnokamp-ul de la Kikinda a luat naștere în anul 2002 la inițiativa membrilor Societății Academice pentru păstrarea muzicii ,,Gusle”, cea mai veche Societate muzicală de pe teritoriul Republicii Serbia. Etnokamp-ul își propune, încă de la înființare, să reprezinte un centru de întâlniri a specialiștilor în Etnomuzicologie de la Academiile de Muzică din Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, România, Bulgaria, Turcia, Polonia, Ungaria și din întreaga zonă a balcanilor.
În cadrul Etnokamp-ului, care reunește specialiști în domeniul etnomuzicologiei, coreologiei, etnologiei, muzicii vocal-intrumentale și antropologiei, se desfășoară și Festivalul FENOK, unde participă Ansambluri Instrumentale și Vocale Academice din zona Balcanilor, alcătuite din studenți și cadre didactice. Acest proiect își propune revitalizarea patrimoniului cultural imaterial, iar participanții vor fi reprezentați de studenții de la Academiile de Muzică din Belgrad, Novi Sad, Banja Luka, dar și din Turcia, România fiind reprezentată și în acest an de Ansamblul Vocal și Instrumental de Muzici Tradiționale al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
Participanții vor beneficia de cursuri de specialitate susținute de profesioniști în domeniul etnomuzicologiei, proiect coordonat de etnomuzicologul Lucian Emil Roșca. Inițiativa de a menține și susține asemenea reuniuni are un rol bine definit, acela de a crea legături între actualii și viitorii cercetători în domeniul etnomuzicologiei, a cunoașterii repertoriilor noastre folclorice din spațiul cultural balcanic. Colaborarea cu directorul Zoran Petrovici are direcții viitoare de organziare, stabilite imediat după încheierea ediției anuale. Iată că după participarea și succesul obținut în luna mai, prin concertele și prelegerile susținute la Ambasada României de la Tirana, apoi în plenul Academic al Universității de Arte din Tirana, Abania, dar și cea din Tetova, Macedonia de Nord, cât și după documentarea și cercetarea de teren realizată în comunitățile de Aromâni din Albania, nu în ultim context – cele două universități muzicale urmând a semna parteneriate cu Universitatea de Vest din Timișoara – identificăm așadar, și pe acest traseu cultural și universitar, oportunitatea de lărgire a cooperării în beneficiul UVT, pentru cadrele didactice și pentru studenții de la toate nivelele de studii, indiferent de specializare. Ceea ce se va desfășura la Kikinda, în acest an, este de fapt și confirmarea noastră pe plan internațional, ca ansamblu-academic păstrător de reale valori interpretative, iar concertul nostru comun este o sărbătoare culturală considerată ca o tradiție de bune practici și pentru viitoarele proiecte pe care le vom pregăti în perioada imediat următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Din ateliere – pe simeze. +40 de artiști timișoreni expun în Galeria Helios

„Prezențe artistice semnificative din atelierele Uniunii Artiștilor Plastici filiala Timișoara”. Așa se intitulează demersul plastic propus de o serie de artiști vizuali timișoreni. Este...

Primarul Timișoarei și președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport au agreat soluția optimă pentru secția de canotaj a CSM

Primarul Dominic Fritz și Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport și multipla campioană olimpică de canotaj, au agreat că soluția...

Citește și :