ANCOM va limita accesul la site-urile cu ştiri false despre virusul gripal

49

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este o autoritate publică autonomă, aflată sub controlul Parlamentului României, cu rol de reglementare și supraveghere în domeniul comunicațiilor electronice și serviciilor poștale. Iată că acum „instituția lui Grindeanu” cum mai este cunoscută a primit atribuțiuni în această perioadă de criză.

„ANCOM anunţă că se va implica în aplicarea unor măsuri din Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Concret, va avea atribuțiuni în limitarea știrilor false ce se înmulțesc acum. „ANCOM va pune în aplicare măsurile din decretul prezidențial în strânsă colaborare cu instituțiile abilitate. Potrivit dispozițiilor Ministerului Afacerilor Interne, furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut vor putea fi obligați prin decizie a ANCOM să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

În cazul în care acest lucru nu este posibil sau persoanele care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu sunt din România, ANCOM poate obliga furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din România la respectivul conținut”, precizează un act emis recent de ANCOM.

Dar tot cu acest prilej se face precizarea că acele site-uri cu știri false nu sunt depistate de ei, ci de Grupul de Comunicare Strategică și de Ministerul Afacerilor Interne. ANCOM ia doar măsurile tehnice de blocare a acestor surse de informare.

„Identificarea şi stabilirea caracterului de știre falsă cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu intră în atribuţiile ANCOM, această responsabilitate revenind Grupului de Comunicare Strategică și Ministerului Afacerilor Interne, conform precizărilor emise de către acesta”.

LĂSAȚI UN MESAJ