Amintirile copilăriei „reînviate” la Margina! Ce activități le sunt pregătite turiștilor video

505

După ce anul trecut au avut un succes meritat, dar neașteptat cu programul de turism numit foarte inspirat „Mic dejun la Margina” toți cei implicați au hotărât să meargă mai departe.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, alături de Primăria Comunei Margina și Centrul Turistic Margina au extins proiectul micului dejun cu o nouă ofertă la fel de interesantă. Sub denumirea „Hai să strângem fânul!, această etapă a proiectului care promovează turismul rural în județul Timiș va oferi o serie incitantă de experiențe turiștilor, oferind mai ales avantajul extinderii sale și pe timpul iernii, în extrasezon.

fân

Cei veniți de departe sunt sătui de hoteluri cu multe stele și mâncăruri foarte sofisticate și arhiprelucrate. Vin în județul nostru să vadă ceva simplu și apropiat de natură. Mai degrabă sunt interesați de o scurtă excursie cu căruța decât de autocare cu climatizare. Dacă le oferi o căigană din ouă proaspete din gospodărie, pe care eventual chiar turistul să le adune din cuibar, va fi mult mai mulțumit decât de icrele de manciuria.

Mai precis, turiștii interesați să petreacă o zi întreagă dimineață sau măcar o după-amiază în gospodăria unui sătean pentru a afla cum trăiesc și muncesc bănățenii, vor putea să deruleze alături de proprietarii unei gospodării activități specifice. Astfel, vor putea să hrăneacă animalele, să ia micul dejun, să meargă la cosit sau săpat pe răcoare – dimineața la 5 -, apoi să participe la pregătirea prânzului și la odihna de după masă, la activități precum adunatul sau împrăștiatul fânului, la hrănirea păsărilor din curte și la pregătirea cinei.

Iarna, activitățile pe care le vor putea desfășura alături de gospodarii din Margina, cuprind tăiatul lemnelor și căratul lor în casă, deszăpezitul și căratul fânului din “clanie” (căpiță) în șură. Pentru început, această zi se va petrece în gospodăria lui badea Ion Popa.

Mai mult, tot din acest an, datorită numărului mare de grupuri de copii care vin din școlile timișene să viziteze Margina, reprezentanții InfoCentrului au decis să ofere acestora posibilitatea de a vizita un țarc cu animale domestice, pe care copiii să le poată atinge și despre care să afle mai multe informații, interacționând cu ele.

Este poate o experiență unică să ai posibilitate de a vedea de aproape și chiar de a mângâia un miel, ied, sau chiar găini. Dacă copilul de la oraș mai vede și caii sau caprele în elementul lor, va avea ce să povestească acasă. Tot de neuitat va rămâne și amintirea unei prisăci unde gazda va explica cu amănunte cum se obține mierea.

Tot din această vară, se vor putea efectua plimbări cu căruța până în județul Hunedoara ce nu este atât de departe, la doar câțiva kilometri. Cu plecare din Coșteiu de Sus spre biserica de lemn din Cosevița-Timiș, iar la finalul ieșirii vor putea fi organizate focuri de tabără pe dealurile Coșteiului de Sus și o degustare de produse tradiționale. Această variantă se adresează grupurilor de până la 6 persoane, deoarece sunt disponibile doar două căruțe cu câte un cal fiecare.

Pentru cei ce doresc să petreacă mai mult timp în natură există și o veste bună. Au început să se înmulțească numărul pensiunilor din zonă ce pot găzdui călători curioși.

Mic dejun la Margina a fost lansat în primăvara anului 2017 și presupune organizarea unor excursii de aproximativ 4-5 ore pe un traseu parcurs în căruțe trase de cai, traseu care cuprinde o serie de opriri și activități la o parte dintre obiectivele turistice ale zonei, precum și degustarea unei mese tradiționale în zonă.

În cele șase luni de derulare a proiectului în 2017, un număr de aproape 600 de turiști au vizitat Margina și împrejurimile din județul Timiș.
Anul acesta, de la începutul sezonului, în medie, 300 de turiști vizitează Margina și împrejurimile.

Toți cei interesați de aceste activități pot să facă programări prin intermediul Centrului Turistic Margina la telefonul 0723124952, ghid Damaris Sivu, infocentrumargina@yahoo.com )

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.