Alin Nica: Agenda Culturală a Consiliului Județean Timiș, la cheremul intereselor de tot felul ale președintelui PSD Călin Dobra

148

Alin NIca dorește să conducă Consiliul Județean Timiș. Astfel toate neajunsurile acum le observă mult mai bine. Bugetul ce ar trebui să finanțeze acțiunile culturale este aspru criticat pentru motivul că ar sluji interesele unui anume partid și nu colectivitățile locale.

Ceea ce ar trebui să fie un mijloc cu ajutorul căruia să fie păstrate, pe de-o parte, tradițiile și cultură bănățeană, iar pe de altă parte să fie implementate proiecte noi și creative pentru tineri, Agenda Culturală a Județului Timiș se dovedește a fi mai degrabă o unealtă politico-electorală a actualei conduceri a Consiliului Județean Timiș.

Selecția multora dintre proiectele culturale și artistice și acordarea punctajelor folosite pentru justificarea finanțării acestora nu sunt transparente și de multe ori nu au vreun fundament solid. Din păcate, sunt finanțate mai degrabă simpozioane, mese rotunde și concerte cu câțiva spectatori în detrimentul unor proiecte majore care, pe lângă faptul că aduc faima județului Timiș, sunt menite să contribuie la dezvoltarea turismului și atragerea de vizitatori în Banat.

Un astfel de proiect, respins la finanțare de Consiliul Județean Timiș în acest an, este Color the Village ediția 2020, al Asociației Acasă în Banat, prin care 30 de case din comună timișeană Racovița sunt plănuite să fie reparate și zugrăvite, dându-se astfel culoare unei localități aparte din Timiș.
Proiectul, în concepția șefilor PSD-iști ai Consiliului Județean Timiș, nu are „relevanță culturală” și a fost respins în comisia de jurizare, astfel că nu i s-a găsit un loc pe agenda evenimentelor pentru care au fost alocați bani până la finele anului de către consilierii județeni. Un asemenea proiect, pe lângă faptul că lasă ceva în urmă, zeci de case salvate de la distrugere și puse în valoare, poate contribui, cu o promovare pe măsură, la atragerea turiștilor într-o zona frumoasă, dar mai puțin știută, situată nu departe de Timișoara. Mai mult, proiectul reunește sute de tineri voluntari care prețuiesc moștenirea culturală a Timișului și fac eforturi să conserve arhitectură caselor bănățene.

Din păcate, Color the Village nu este singurul proiect de anvergură care a fost respins fără o explicație reală și logică.
De aceea, cer conducerii Consiliului Județean Timiș să reanalizeze evenimentele finanțate prin Agenda Culturală 2020 și să găsească formula prin care proiecte care aduc valoare patrimoniului județului Timiș și contribuie la păstrarea arhitecturii tradiționale bănățene, așa cum este Color the Village, să nu fie ignorate, ci sprijinite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.