Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei in România în vizită la Timișoara | FOTO-VIDEO

101

Astăzi, miercuri 9 noiembrie la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a avut loc o vizită protocolară, de curtoazie a unei delegații a Ambasadei Italiei la București. Dar ca aproape de fiecare dată, așa cum sublinia președintele cameral Florica Chiriță, vizita s-a transformat într-o adevărată ședință de lucru cu o serie întreagă de probleme economice ridicate de ambele părți ce așteaptă o rezolvare cât mai urgență.

E.S. Domnul Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei in Romania a fost însoțit de o delegație formată din: Vincenzo Tamarindo – Secretar I al Ambasadei, Gabriella Navarra – Șefa Cancelariei Consulare Italiene la București și Angela Pesavento – noul Consul Onorific desemnat al Italiei la Timișoara.

Cu acest prilej au fost discutate chestiuni legate de mediul de afaceri al investitorilor italieni din zona Banatului care după cum se știe nu sunt puțini. Aici se derulează importante afaceri ale firmelor cu capital venit din Peninsulă în toate domeniiile dar mai cu seamă din sfera construcțiilor și al industriilor agro alimentare atât ca producție agricolă cât și industrializarea acestor produse. E.S. Alfredo Durante Mangoni este foarte interesat de tot ce se întâmplă în relațiile bilaterale dintr cele două țări.

După cum a arătat președintele Florica Chiriță, parte română a și înaintat câteva propuneri menite să dinamizeze aceste relații. Una din propuneri se referă la organizarea unor forumuri internaționale cu mediul de afaceri din Italia și România alternativ în ambele state.
Și chiar mai mult decât atât se are în vedere și o Gală festivă în cadrul unui astfel de forum în care să fie premiate cele mai importante firme italiene care pe lângă componenta de afaceri se implică și în acțiuni sociale și culturale pentru nevoile comunităților locale.
Delegația venită de la București, la rândul său, a sugerat ca în structurile de conducere ale Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură să fie ales sau cooptat și un membru marcant al comunității economice italiene tocmai din motivele enunțate mai sus, adică o masivă implicare a acestora în economia locală. Este foarte sugestiv exemplul domnului Vicenzzo Moderno care conduce o asociere de firme italiene grupate într-o Cameră de Comerț similară celei românești și este chiar vicepreședintele Camerei de Comerț Italiene din România.

Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni a mai arătat că în aceste două zile ale vizitei la Timișoara în afara chestiunilor economice a avut și alte două scopuri. Unul din acestea a fost prezentarea oficială a doamnei Angela Pessavento care va ocupa de acum funcția de reprezentant consular la Timișoara. Iar o a doua latură a vizitei a fost strângerea legăturilor cu mediul cultural. Au fost avute în vedere universitățile timișorene, Opera, Teatrul Național dar și alte instituții de acest fel.
La finalul întâlnirii de azi E.S. a adresat un mesaj Timișoarei ce poate fi ascultat în filmarea ce urmează.

„Sunt la Timișoara pentru o vizită oficială de două zile însoțit de o delegație de la ambasada Italiei. Sunt foarte fericit ca am putut în acestă dimineață să am o conversație aprofundată cu președinta Camerei de Comerț, doamna Florica Chiriță. Am vorbit despre prezența economiei italiene în regiune. Am mai adus în discuție problema viitorului investițiilor italiene în România și în special în județul Timiș. Să nu uităm că aici în Timiș au fost primele investiții italiene imediat după Revoluție. O lungă și semnificativă istorie a prezenței italiene în Banat este cunoscută de toată lumea…”

LĂSAȚI UN MESAJ