Aleșii au alocat 8,4 milioane de lei pentru plata unor facturi pe proiecte din fonduri europene

115

Ședință de plen în Ajunul Crăciunului la Consiliul Local Timișoara. Un proiect important a fost pus pe ordinea de zi.

Aleșii trebuiau să modifice un proiect de hotărâre adoptat în 2013, care vizează un împrumut de 112 milioane de lei contractat de la Banca Mondială pentru implementarea proiectelor pe bani europeni.

Mai exact, 25 de milioane de euro au fost împrumutați de municipalitate în 2013 de la Banca Mondială și ar fi trebuit să fie folosiți pentru achiziționarea tramvaielor. Fondurile au fost mutate dintr-un loc în altul și folosite pentru alte proiecte. Acum, 8,4 milioane lei, suma rămasă din acest credit, va fi folosită pentru acoperirea facturilor proiectelor pe fonduri europene, deoarece plățile trebuie făcute până cel târziu la 31 decembrie 2015. „Noi am luat un credit de la Banca Mondială în valoare de 25 milioane de euro, mai precis 112 milioane lei pe care i-am folosit aproape în totalitate în scopul susținerii implementării proiectelor cu finanțare europeană. Ne-au mai rămas circa 8,3 milioane lei încă necheltuiți din acel credit. Acești bani erau prevăzuți pentru secțiunea de cheltuieli neeligibile, adică cheltuieli pentru care banii nu sunt dați înapoi de UE”, a explicat edilul șef, Nicolae Robu.

Astfel, cele 8,4 milioane de lei vor fi direcționate, în special, spre proiectul de management al traficului, aflat în mare întârziere din cauza contestațiilor. Proiectul prevede semaforizarea a 44 de noi intersecții și modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare, a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri de informare. Vor fi supravegheate 134 intersecții, în care vor fi montate 230 de camere video.

LĂSAȚI UN MESAJ