„Ale cui e trotuarele?” – foto

223

Ar putea întreba orice naiv ce încearcă să ia la pas orașul. Oricum este o tentativă la limita eșecului. Am preferat să folosim acest titlul scris în nelimba română că poate astfel înțeleg și folositorii abuzivi de permise de conducere ce cred că și-au trecut în talonul mașinii și câte o bucată de trotuar.
În Timișoara nu se poate circula pe trotuare. Ele au de toate: panouri publicitare de tot soiul, pubele de gunoi puse de-a valma, navete de bere pe post de semn de circulație. Evident nu lipsesc gropile, craterele, șanțurile și alte forme de relief imaginate de mintea (pardon, lipsa minții) omului.
La devălmășia imposibil de ocolit „ajută” și faptul că odată cu primăvara au înflorit și mașinile. Da! Mașinile înfloresc pe trotuare.
La întrebare din titlu se poate răspunde că aceste căi de comunicație ce ar trebui să fie ale pietonilor de fapt sunt ale oricui. În egală măsură sunt ale bizonilor ce parchează în răspăr cu orice normă de circulație, normă de bun simț sau de elementară logică. Trotuarele mai pot fi ale Administrației Naționale de combaterea traficului cu mușețel sau a ocoalelor silvice ori a fabricii de chibrituri. Doar ale Primăriei municipiului nu par a fi. Dacă erau ale municipalității, sigur ar fi avut un minim de grijă de ele și de folosirea lor.
Într-o zi cu o ploaie deasă și sâcâitoare, ca acum două zile, toată lungimea de trotuar ce mărginește spitalul militar de pe latura către Piața 700 era ocupată de câteva zeci de autovehicole urcate cât mai sus. Poate ca să nu se ude pe roți. În ciuda faptului pe latura opusă există o parcare ce mai avea câteva locuri libere. De asemenea în apropiere mai sunt două parcări publice și fără plată și alte două cu plată. Dar extrem de greu pentru bizon să vină tocmai din parcarea de la Finațe până în piață pe jos. Lasă mai bine pietonii să circule pe carosabil și să se frece cu hainele de toată mizeria de pe mașinile ude și pline de noroi ce trebuie ocolite sau chiar sărite uneori.
Administrația locală amenință din timp în timp că va construi parcări subterane sau supraterane cu multe etaj. Poate ar fi binevenite pentru descongestionare. Unora nu le-ar folosi nici dacă ar fi la fiecare colț câte o astfel de construcție pe verticală. Dar așa cum știu unii să-și folosească căruțele motorizate nu ar urca acolo ca să evite amețeala!
În speranța că marii șefi ai poliției locală vor face un efort să meargă măcar câțiva metri pe jos odată la câțiva ani ca să mai vadă cum se folosește un trotuar le punem la dispoziție câteva vederi din „frumosul” oraș Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ