ALARMĂ! Pericol accentuat pe apele din Banat din cauza dezghețului

227

Responsabilii de la Administrația Bazinală a Apelor Banat atrag atenția că încălzirea vremii, dar şi precipitaţiile prognozate pentru următoarele zile ar putea crea probleme, în special, în Banatul de Munte.

Cele mai multe lacuri de acumulare din Caraş-Severin sunt, în continuare, îngheţate. Temperaturile pozitive din aceste zile vor duce însă la topirea gheţii. Specialiştii Administraţiei Bazinale a Apelor Banat dau asigurări că supraveghează zonele, cu atât mai mult cu cât meteorologii anunţă ploi. Directorul instituţiei, Titu Bojin, speră ca zăpada să nu fie cumulată cu ploaia pentru că la topire, debitul se dublează. „Avem formaţiile noastre care sunt pe fiecare zonă şi au ca sarcină să monitorizeze permanent posibilitatea unor blocaje care pot fi create de sloiurile de gheaţă”, spune Bojin.

Pe lângă specialiștii de la Apele Române, și angajaţii CEZ, societatea care deţine lacurile din Bazinul superior al Bârzavei, fac permanent măsurători de debite la Secu, 3 Ape, Văliug şi Gozna. Ei spun însă că riscurile sunt totuşi scăzute, pentru că stratul de zăpadă de pe munţi nu depăşeşte jumătate de metru.

LĂSAȚI UN MESAJ