Africa din inima Timișoarei. Expoziție inedită la Casa Artelor

756

O seară… fierbinte. O întâmplare care aduce în inima Timișoarei spiritul deopotrivă sălbatic și enigmatic al Africii. Și asta cu prilejul unui eveniment menit să celebreze Ziua Africii.

“În ultimii zece ani am avut ocazia să-mi desfășor activitatea în 7 țări africane: Maroc, Mauritania, Senegal, Africa de Sud, Uganda, Kenya și Egipt. Toată această experiență vizuală va fi comprimată într-un singur eveniment: “Africa mea”, spune Cristian Ilea, organizatorul evenimentului.

Întâmplarea culturală care va avea loc miercuri, 25 mai, de la ora 19.00, în Casa Artelor, va cuprinde o expoziție de fotografie ce ilustrează inspirat viața sălbatică africană de la Capul Bunei Speranțe, până la Marea Roșie trecând prin Kruger National Park, Masai Mara, Nakuru National Park și Amboseli National Park. Fotografiile semnate de Cristian Ilea vor fi adăpostite de galeria Subterană.

În aceeași seară, în Curtea cu Castan, va avea loc și o proiecție de film documentar: “Uganda, 15. Cea mai tânără ţară, cel mai sărac continent”.

“Acesta este primul documentar filmat de o echipă de televiziune din România (Cristian Ilea, Marian Voicu) în Uganda. Se vorbeşte în acest documentar despre eforturile uneia din cele mai sărace ţări ale lumii de a-i aduce pe copii în şcoli. O ţară ai cărei copii trebuie să înfrunte sărăcia, malaria, SIDA şi războiul pentru a merge la şcoală. Uganda este cunoscută mai mult din cauza masacrelor comise de Idi Amin, o țară în care jumătate din populaţie trăieşte cu mai puţin de 1 dolar pe zi, fără apă şi electricitate”, spune Marian Voicu, unul dintre realizatorii documentarului.

Seara africană se va încheia cu o experiență muzicală inedită: un performance susținut de Mircea Ardeleanu jr. și Cezar Vasiescu care, cu ajutorul instrumentelor muzicale africane vor căuta spiritual African din…. Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ