Adormirea Maicii Domnului prăznuită în întreg Banatul-video

64

Creștinii din toată lumea fie ei răsăriteni fie apuseni și în ciuda unor diferențe de opinie în cele ce privesc cele sfinte și raportarera lor la acestea au și multe lucruri în comun. Acum în miezul verii este o mare sărbătoare ce este cinstită cu la fel de mare evlavie de toți locuitorii acestor meleaguri.

Adormirea Maicii Domnului sau în termeni mai populari Sfânta Marie cea Mare este o sărbătoare deopotrivă ortodoxă și catolică celebrată pe 15 august în care se comemorează moartea Fecioarei Maria. De fapt este o mutare la o viaţă cerească şi nemuritoare. Este trecerea de la lumea noastră de pe pământ la cele veșnice.


De aceea, Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare plină de bucurie şi un praznic al întregii lumi, care evocă lucrurile minunate ale Preacuratei Fecioare, prezenţa apostolilor la sfânta ei îngropare, imnurile dumnezeieşti şi liturghiile îngereşti cântate pentru Ea, însuşi Domnul Savaot şi Fiul Pururea Fecioarei fiind prezent şi dând Maicii Lui cinstirea cuvenită adormirii ei. Catedrala Mitropolitană a fost azi plină de credincioși veniți la Sfânta Slujbă. Un sobor de preoți au anunțat trista veste a adormirii dar în același timp au scos în evidență acest pas al trecerii la veșnicie.

Ea singură, dintre toate femeile, s-a arătat Maică a lui Dumnezeu din fire mai presus de orice fire, iar prin negrăita ei naştere este Împărăteasă a toată făptura din lume şi mai presus de lume. Și astfel înălţându-i prin Ea pe cei de sub Ea, şi arătând o cerească ascultare, Sfânta Fecioară s-a împărtăşit de o demnitate superioară, fiind aşezată Împărăteasă mai înaltă decât cele înalte şi prefericită a unui neam fericit.
„Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu o ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Muta-tu-te-ai la viată, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre.” (Tropar la Praznicul Adormirii Maicii Domnului).
Frații creștini catolici au dat de a semenea o înaltă cinstire zilei de astăzi. Toate bisericile din dieceza Timișoarei fiind pline credincioși ce au dorit să audă slujba deosebită a acestei zile.

LĂSAȚI UN MESAJ