Autoritãțile vamale din România și Republica Moldova au convenit asupra unui set de acțiuni menite sã consolideze cooperarea transfrontalierã între cele douã state.
Mãsurile au fost discutate în cadrul întrevederii dintre directorul general al Direcției Generale a Vãmilor – Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã, domnul Marcel Simion Mutescu, și directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, domnul Sergiu Burduja. Ședința s-a desfãșurat la Chișinãu, cu participarea domnului Bogdan Ionel Floricel, secretar general adjunct al ANAF.
Principalele subiecte de pe agenda întâlnirii au fost implementarea și actualizarea Planului de colaborare bilateralã, reabilitarea infrastructurii celor mai tranzitate posturi vamale, Conceptul privind procedurile de vãmuire comunã și intensificarea mãsurilor de protecție la frontierã împotriva COVID-19.
În cadrul discuțiilor, oficialii au evaluat rezultatele implementãrii Planului de cooperare dintre cele douã autoritãți și au convenit asupra completãrii acestuia în concordanțã cu necesitãțile actuale. În acest context, se preconizeazã ca pãrțile sã dezvolte noi mecanisme de schimb a informațiilor, astfel încât sã fie asiguratã operativitatea comunicãrii în vederea prevenirii eventualelor fraude vamale.
Un alt subiect discutat în cadrul ședinței bilaterale l-a constituit stadiul de implementare a proiectului major de investiții ce vizeazã reabilitarea și modernizarea punctelor de trecere ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Giurgiulești”. Astfel cã, în contextul demarãrii în scurt timp a lucrãrilor de reconstrucție la postul vamal Sculeni, a fost propusã redirecționarea traficului spre punctul de trecere al frontierei Lipcani-Rãdãuți Prut.
La final, pãrțile au semnat și un Plan de acțiuni în scopul intensificãrii mãsurilor de protecție la frontierã împotriva COVID-19, dar și în vederea fluidizãrii traficului de Sãrbãtorile Pascale, în cazul în care se va înregistra un numãr mai mare al mijloacelor de transport la intrare sau ieșire din țarã.
Marcel Mutescu, directorul Direcției Generale a Vãmilor, a apreciat buna colaborare pe care Vama Românã o are cu Vama Republicii Moldova, exprimându-și întreaga deschidere pentru continuarea relațiilor de parteneriat dezvoltate de-a lungul timpului. Reprezentanții celor douã autoritãți au reiterat angajamentul privind unificarea eforturilor în vederea intensificãrii interacțiunii în procesul de vãmuire, care va permite facilitarea comerțului, fluidizarea traficului, precum și securizarea frontierei.